Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in de gemeenteraad

14 september 2022 | 11u27 | Gepost door christian.henn…
De nieuwe gemeenteraad met vrouwen in de meerderheid

Dinsdagavond legden op de gemeenteraad in Hoegaarden de nieuwe schepen Joris Verbaeten en het nieuwe raadslid Lieve Meulemans de eed af voor de burgemeester. Door de aanstelling van Lieve Meulemans (CD&V) tot raadslid komen de vrouwen voor het eerst in de geschiedenis van Hoegaarden in de meerderheid. Hiervoor werd een zeer lange weg afgelegd sinds de eerste verkozene, die niet mocht zetelen, in 1946.

Meestal wordt Marie-Claire Monette als eerste vrouwelijke verkozene aangeduid, in 1976, maar Jeanne Loddewyckx deed het haar al voor in 1946. In dat jaar werd Michel Giroulle tot burgemeester verkozen en André Hettich tot 1ste schepen. De liberalen hadden 7 zetels, de katholieken 3 en de socialisten 1. Bij de katholieken haalde Jeanne Loddewyckx, de vertegenwoordigster van de vrouwenorganisaties de meeste voorkeurstemmen, maar ze gaf haar ontslag en zou uiteindelijk nooit zetelen. August Kinnaer kwam in haar plaats in de raad. In de geschiedenisboeken wordt Jeanne Loddewyckx nauwelijks vermeld. Waarom ze haar plaats afstond is niet duidelijk, vermoedelijk onder politieke druk van de mannen.

Jeanne Loddewijckx werd dus nooit gemeenteraadslid, dus is Marie-Claire Monette die in 1976 verkozen werd bij de CVP, het eerste raadslid dat ging zetelen in 1977. Bij de socialisten werd Germaine Fumier het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in 1983, bij de liberalen was dat Sabine Paenhuysen, einde 1983. In 1983 kwam er voor het eerst een vrouw in het College. Suzanne Swellen werd de eerste vrouwelijke schepen van Hoegaarden. Het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid voor N-VA, zelfs het eerste raadslid tout court,  werd Liselore Fuchs in 2013.

Op dit ogenblik zijn er op een totaal van 17 gemeenteraadsleden in Hoegaarden 9 vrouwen. Voor het eerst in de geschiedenis vrouwen in de meerderheid: schepen Marleen Lefevre en de raadsleden Evelien Janssens, Mies Mattijs, Conny Gevens en Lieve Meulemans voor CD&V, Lucia Dotremont en Eva Ylen voor Gewoon Wit, en Liselore Fuchs en Christel Scheepmans voor N-VA.

Zie foto hieronder

Eedaflegging nieuwe schepen Hoegaarden
De eedaflegging van de nieuwe schepen Joris Verbaeten

Lees meer over