In politiezone Hageland werd er in 2023 het minst ingebroken in Glabbeek: "Cameraschild schrikt echt wel af"

Glabbeek schoolomgeving camera's

Het is dan wel niet meteen de gemeente met de meeste inwoners maar Glabbeek kan prat gaan op het feit dat er in 2023 het minst aantal inbraken in de politiezone Hageland in de gemeente gebeurden. Van de in totaal 86 inbraken waren er vijf in Glabbeek. 

In Tielt-Winge liep het aantal inbraken vorige jaar op tot 38, in Bekkevoort waren er dat 25, in Kortenaken elf en in Geetbets zeven. 

"Door de inbraakgolf in 2015 maakten we de voorbije jaren werk van een gemeentelijk actieplan tegen inbraken en merken we vandaag dat het aantal inbraken vandaag opnieuw het allerlaagste is in jaren en bovendien ook het laagste is van alle gemeenten in de politiezone. Onze alertheidscampagnes, de inbraakpremie, het afwezigheidstoezicht van de politie tijdens vakanties, infonamiddagen over inbraakpreventie, de verhoogde (anonieme) politiecontroles, maar vooral ons cameraschild werpen duidelijk hun vruchten af. Dat schild met ANPR-camera’s in de dorpskernen van Glabbeek, Bunsbeek en Kapellen en op de N29 steenweg schrikken overduidelijk rondtrekkende dievenbendes af, waardoor we er in slagen het aantal inbraken op het allerlaagste niveau in jaren te kunnen houden en bovendien het minste aantal inbraken te hebben van alle gemeenten in onze politiezone”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

De gemeente wil tegen de zomer het cameraschild nog uitbreiden en rondom de gemeente doortrekken. “Op die manier zal het alle deelgemeenten afdekken. Hiervoor gaan we nog twee extra ANPR-camera’s in Attenrode (Torenstraat/Attenrodestraat) en Wever (Butschovestraat/Langstraat plaatsen. Glabbeek is hiermee één van de eerste kleine landelijke Vlaamse gemeenten die fors investeerde in een volledig cameraschild rondom al haar deelgemeenten en hiermee een duidelijk zicht heeft wie met verkeerde bedoelingen in of uit de gemeente rijdt.”

Lees meer over