Buxus dreigt te verdwijnen en daarom gingen ze in Hoegaarden op zoek naar alternatief om Palmprocessie te redden

Processie Hoegaarden

In Hoegaarden gaat op zondag 24 maart de 391ste palmprocessie door de straten maar het zou weleens één van de laatste keren kunnen zijn dat buxus gebruikt wordt voor de palmen want de plant komt almaar meer in het gedrang door de vraatzucht van de buxusmot. Daarom zochten en vonden ze een alternatief in de Ilex Crenata waarvan ze hopen dat die plant de processie, een eeuwenoude traditie die voor het eerst door de straten trok in 1631, kan redden.

De traditie wil dat de kinderen een palmaai (stok met daarop gebonden buxus) laten wijden in de kerk. Na de Palmprocessie gaan ze, met de palmezel en het genootschap van de 12 apostelen, langs de deuren om de gewijde palmtakjes te verspreiden en in ruil krijgen ze een centje

“Maar de laatste jaren komt deze traditie in het gedrang omdat de buxussen, die vele Hoegaardiers speciaal voor Palmzondag in hun tuin hebben staan, ten ondergaan aan de vraatzucht van de invasieve buxusmot. Daarom heeft het apostelgenootschap, samen met de gemeente, beslist om een vervanger te zoeken om deze altijdgroene buxus te vervangen. Tijdens de plantenmarkt op 17 maart zullen de apostelen de Ilex Crenata verkopen. Door deze actie hopen de Hoegaardiers om binnen enkele jaren voldoende groen te hebben om de traditie in ere te houden”, luidt het bij de initiatiefnemers.

De jaarlijkse Palmprocessie gaat dit jaar voor de 391ste keer door in het centrum van Hoegaarden. Om 9 uur is er eerst de hoogmis met palmwijding in de Sint-Gorgoniuskerk, gevolgd door de Palmprocessie om 9.30 uur. Om 14.30 uur is er een muntenworp aan de pui van het gemeentehuis en op het gemeenteplein staat een kermis.

Om 15 uur is er nog de palmeierenraap voor kinderen tot 12 jaar  en daarvoor moet je vooraf inschrijven via samenleving@gemhoegaarden.be of op het telefoonnummer 016-76.87.68 (4). Tenslotte kan je van 14 tot 18 uur in zaal Grand Cru (gemeentehuis) terecht voor de tentoonstelling Hoegaarden geschilderd door de jaren heen i.s.m. Hoegaards Erfgoed.

 

palmezel
De palmezel

Lees meer over