Boeren delen melk en aardappelen uit in school: "We krijgen er toch niks voor”

Iedereen kreeg een beker melk en wat aardappelen

Als ludieke actie ging Hoeve de Koperen Ketel samen met Hoevewinkel Ter Overlaar op donderdag melk en aardappelen uitdelen in de gemeentelijke basisschool in Hoegaarden. Hierbij willen ze de leerlingen en ouders informeren waarom de boeren zo boos zijn en een duidelijk signaal geven.

De kleutertjes en leerlingen van GBS Hoegaarden, een kleuter- en basisschool, keken even verbaasd op toen er een tractor op hun schoolplein kwam gereden.

“Ik werk zelf op de school", zo begint Veronique Smits (42) van Hoeve de Koperen Ketel. "En ook al sta ik bij de kleuters, heel vaak weten kinderen niet waar melk of aardappelen vandaan komen. Ze denken dat dit in de Colruyt groeit. Door deze actie, waar we in totaal 40 liter melk en 45 kilo aardappelen uitdeelden, willen we aantonen dat we het uitdelen omdat we er toch geen geld voor krijgen."

Landbouw zit in onze genen

"Mijn man, Yves Flawine, had al een landbouwbedrijf en ook mijn ouders verbouwden grondwitloof als hobby. Dus ik had, toen we trouwden, al een goede achtergrond. In het begin deed ik mijn ding, leerkracht in een school en hij beheerde het landbouwbedrijf met grondwitloof en aardappelen. Corona heeft voor ons echt de ogen geopend en ook de liefde voor de landbouw aangewakkerd. We begonnen meer en meer samen te werken als gezin en ook dat deed deugd. Ook mijn oudste zoon gaat naar de landbouwschool in Tongeren", zegt Smits.

"Kies aub voor de korte keten"

"Deze betoging gaat over heel veel dingen, het stikstofakkoord, het papierwerk dat er bijgekomen is, veel meer wetten en regels, zoals bijvoorbeeld de kalender wanneer de vruchten van het veld moeten. Maar ook krijgen we heel weinig geld voor onze producten en blijft er meer en meer hangen aan de tussenpartijen en supermarkten. Daarom wil ik heel graag aandringen om rechtstreeks bij de boer te gaan kopen”, aldus nog Veronique.

Ook de Hoevewinkel ter Overlaar deed mee met de actie

Boer Jan Vankelecom (34) van Hoevewinkel ter Overlaar, ook in Hoegaarden, vond het heel belangrijk om een positieve boodschap aan te brengen bij de inwoners.

“Wij deden al mee met andere acties maar vooral het stikstofakkoord, waarbij landbouw tegenover industrie staat, is helemaal niet eerlijk. Dit werd op basis van een computermodel gemaakt zonder wetenschappelijk onderzoek, maar nu is er snel snel een akkoord gesloten zodat luchthavens en scheepvaart in orde zijn met hun papieren."

Al generaties lang een familiebedrijf

"Wij zijn een landbouwbedrijf met runderen en akkerbouw, dat al generaties lang is doorgegeven. We runnen het bedrijf samen met mijn ouders en broer en hebben runderen, granen, mais en gras voor de koeien, cichorei en aardappelen. We doen echter niet aan hoeveverkoop van aardappelen. mijn vrouw maakt van de melk onder andere roomijs, boter, yoghurt enzovoort die ze dan via anderen winkels verkoopt. Ook onze kinderen, twee meisjes en een jongen, helpen ons, evenals mijn ouders en mijn broer."

Oneerlijke strijd

"Het is echt heel oneerlijk want veel landbouwbedrijven zijn van generaties opgebouwd. We kunnen naar het buitenland gaan natuurlijk, maar je zet een familiebedrijf niet zomaar te koop. En inderdaad, er blijft heel veel geld plakken bij de tussenpersonen. Maar dit is een passie natuurlijk, doorgegeven aan generaties lang.”

Lees meer over