Kinderopvang Olifant en Mamoeti in Hoegaarden blijven langer dicht, gemeente blijft zorgen voor noodopvang

27 maart 2024 | 13u21 | Gepost door redactie
Mamouti

De kinderdagverblijven Mamoeti en L’Olifant,  in de Hoegaardse deelgemeente Rommersom, blijven nog gesloten tot minstens 5 juli, tegen dan zijn de deuren zo goed als een jaar dicht. Dat gebeurde na een melding over de pedagogische aanpak.

Op 11 oktober van vorig jaar kregen de crèches, die gevestigd zijn op hetzelfde adres, een aanmaning om de herhaalde tekorten aan te pakken. Het ging dan om de zorgkwaliteit, het aantal aanwezige kinderen, het betrekken van ouders bij de opvang en de veiligheid, gezondheid en hygiëne.

Nadat er geen afdoende reactie kwam op de vastgestelde tekorten, volgde een aanmaning. Na een eerste verwittiging op 26 mei en een laatste op 4 juli besliste het Agentschap om de vergunning op te schorsen. Nu wordt die schorsing dus verlengd.

“We zijn er wel in geslaagd om een noodopvang te organiseren, in tegenstelling tot sommige andere gemeenten en steden die dergelijk iets aan de hand kregen”, zegt schepen van Kinderopvang Hans Decoster (cd&v).

De gemeente kreeg het nieuws over de schorsing te horen van het Agentschap Opgroeien, het zou gaan om problemen met de kwaliteit en de opvang. “Zowel de ouders als wij kregen te horen dat de opvang dicht moest blijven en dat de tijdelijke schorsing verlengd werd. We gaan ervan uit dat de zaakvoerders een en ander weer op rails krijgen, intussen zorgen we voor een noodopvang in de pastorij. Eerder kregen we geen alarmerende signalen maar we willen zeker onze verantwoordelijkheid nemen en helpen bij de opvang van de kindjes die anders nergens heen kunnen. Alleen ouders wiens kind al aanwezig was in de opvang of die al een plek hadden gereserveerd in de opvang kunnen we opvangen.”

Hoe lang het debacle nog zal duren en wanneer er echt duidelijkheid komt, daar moet iedereen naar raden.