Landense horeca definitief vrijgesteld van terrasbelasting

26 mei 2022 | 14u54 | Gepost door redactie
Schepenen Gary en Joeri op een terras

Lokaal bestuur Landen wil de horeca een handje helpen door de terrasbelasting kwijt te schelden. De voorbije jaren gebeurde dat al, in tijdelijke vorm, naar aanleiding van de ondersteuning tijdens de Covid-19-crisis. De gemeenteraad keurde nu een aanpassing aan het reglement “inname openbaar domein” goed zodat de vrijstelling nu bestendigd wordt.

Gary Peeters (CD&V), schepen van lokale economie: “De voorbije jaren werden er al bepaalde vrijstellingen gegeven, omwille van de Covid-19-crisis. Dankzij de bestendiging van de vrijstellingen in het aangepaste reglement kunnen we volop inzetten op de verkeersleefbaarheid in de centrumstraat. Terrasopstellingen brengen meer sfeer in de straat, de vrijstelling van retributie voor vaste en zomerterrassen zal hiertoe bijdragen. Ook winkeluitstallingen en -verfraaiingen zullen worden vrijgesteld onder dat motto. Natuurlijk zal de inname wel nog aangevraagd moeten worden”. Om uniforme en concrete regels op te leggen, zal de stad nog werk maken van de opmaak van een terrasreglement.

De procedure voor de aanvraag wordt gedigitaliseerd. Dit moet zorgen voor een transparant en eenvoudig beheer van inname openbaar domein. Joeri Roosen, schepen van openbare werken, vult zijn partijgenoot aan: “Er staan nog teveel containers, stellingen, en verhuisliften zonder de nodige signalisatie op de openbare weg, wat voor onveilige situaties kan zorgen. We zullen daarom de procedure en de tarieven vereenvoudigen.” (CH)

Lees meer over