Burgemeester Rudi Beeken trekt met nieuwe partij 'wij Tielt-Winge' naar de kiezer

27 september 2023 | 18u30 | Gepost door redactie
wij Tielt-Winge

Er was al even sprake van, maar vanavond stelde Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge, zijn nieuwe lokale partij voor: 'wij Tielt-Winge'. Al is het maar de vraag hoe "nieuw" die wordt.

Wie er allemaal op de lijst zal staan, zal pas de komende weken bekend worden. Wel laat Beeken weten dat de lokale partij Open Vld in Tielt-Winge zal stoppen met bestaan en dat alle leden overstappen naar 'wij Tielt-Winge'. Ook de programmapunten staan nog niet vast, maar Beeken droomt er wel van om de belastingen voor zijn dorpsgenoten te verlagen.

Open Vld Tielt-Winge is al de negende lokale liberale partij die een andere partijnaam kiest. De vraag dringt zich dan ook op of de koerswijziging van Beeken en co geen oude wijn in nieuwe vaten is. Is de nieuwe partij wel zo nieuw, of is het gewoon de bestaande partij in een nieuw jasje? Ze volgen alvast een tendens die in veel regio’s zichtbaar is: op lokaal vlak wordt de Open Vld-vlag steeds vaker verlaten uit angst om afgestraft te worden voor de nationaal tegenvallende peilingen. Al ziet Beeken dat anders. "Lokale politiek staat voor mij los van nationale partij-overtuiging. Ik ben en blijf een liberaal, maar bij deze lokale partij mag iedereen zich aansluiten."

Het nieuws van de nieuwe lijst komt bovendien maar een paar weken na de bekendmaking van de nieuwe, versterkte N-VA-lijst in Tielt-Winge. Parlementslid Katrien Houtmeyers besliste namelijk om de N-VA-lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 te trekken en stelt zich zo kandidaat als burgemeester. Een ernstige bedreiging dus voor de huidige meerderheid in Tielt-Winge die mogelijk heeft bijgedragen aan de oprichting van de nieuwe partij.

Lees meer over