Pelgrims op weg naar Compostela kunnen nu ook genieten van het Hageland dankzij nieuwe route

compostela

Het Hageland heeft er een nieuwe pelgrimsroute bij die in Diest werd voorgesteld. De route , van het Vlaams Compostelagenootschap voor pelgrims die op weg zijn naar Compostela, loopt namelijk ook via, onder andere, Diest, Zoutleeuw en Tienen. Naast het Hageland brengt de route de wandelaar ook door de Kempen, Haspengouw en Wallonië. Het genootschap heeft in ons land nu acht Via-pelgrimswegen.

Het Vlaams Compostelagenootschap maakte meteen ook een wandelgids waarin je een precieze wegbeschrijving vindt maar er staan ook heel wat interessante plekjes en bezienswaardigheden in. 

“De Via Monastica ontleent haar naam aan de monastieke plaatsen langs de pelgrimsweg, zoals de norbertijnenabdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe”, zegt Hugo Frederix, verantwoordelijke voor de Werkgroep Pelgrimspaden bij het Vlaams Compostelagenootschap.

Volgens Frederix is de nieuwe route misschien wel de mooiste pelgrimsweg in ons land. “ Je loopt volop door natuurgebieden en landelijke omgeving, afgewisseld met monastieke plekken die een rijke geschiedenis en rust uitademen. De pelgrimsweg vertrekt in het Noord-Brabantse Vessem bij de pelgrimsherberg Kafarnaüm en haakt er in op de Nederlandse Jacobsweg Amstelredam. Door de vallei van de Kleine Beerze, bossen en heide bereik je de abdij van Postel. Vanaf Balen tot Diest wandel je twee dagen door het Landschapspark de Merode. Je kan vanuit Balen ook direct doorsteken naar Diest, maar dan mis je de  abdijen van Tongerlo en Averbode en het bedevaartsoord Scherpenheuvel. Zonde, maar geen doodzonde (lacht). De Oranjestad Diest, met een van de mooiste begijnhoven van Europa, is een must-see. Zoutleeuw, iets verderop, is dat eigenlijk ook. De Leonarduskerk slaagde erin om door de eeuwen heen zijn imposante kerkschatten goed te bewaren. Iets ten noorden van Zoutleeuw kun je opteren voor een variante, die je langs de suikerstad Tienen voert, met zijn voormalige begijnhofkerk, en je daarna linea recta naar Namen brengt. We laten de keuze aan de pelgrim.”

Meer informatie vind je op compostelagenootschap.be/monastica/

 

compostela

Lees meer over