Ontsnapte wallaby gespot in de omgeving van Aarschot

wallaby

De herkomst van het dier blijft voorlopig een mysterie, al zijn er eerdere meldingen uit de omgeving van Herselt.

Verschillende ooggetuigen hebben via sociale media aangegeven dat ze het dier hebben gespot in Aarschot en omstreken. Frederik Thoelen, medewerker en bioloog bij het gerenommeerde Natuurhulpcentrum van Oudsbergen bevestigt dat ze al meerdere meldingen hebben ontvangen over de kleine kangoeroe. Het is niet duidelijk vanwaar het diertje afkomstig is.

“Het dier is een bennettwallaby. Het is de enige kangoeroesoort die je in België in gevangenschap mag houden. Het vangen is zeker geen evidentie. Het dier is zeer snel en alert. Als het zich niet in een afgesloten ruimte of een omheind industrieperceel of private tuin bevindt, dan rukken we niet uit”, zo verklaart hij.

 “Ook het gebruik van verdovende pijltjes, zoals vaak gezien in natuurfilms, is niet mogelijk bij dit schuwe dier. Dit omdat deze pijltjes van dichtbij moet worden afgevuurd, wat zelden mogelijk is. Het vangen is echter van belang voor het dier zelf omdat de overlevingskans in de winterperiode zeer gering is maar ook het gevaar van het veroorzaken van een verkeersongeval. De aansprakelijkheid van de eigenaar maakt dat een ontsnapping vaak niet wordt gemeld”, zo klinkt het aanvullend.

Het Natuurhulpcentrum VZW staat momenteel voor een drukke tijd. Dagelijks worden er een 80-tal dieren opgevangen, waaronder een aanzienlijk aantal wilde dieren dat binnenkomt vanwege verwondingen. 

Lees meer over