Referendumpartij wil af van mondmaskerplicht in de Stationsstraat van Landen

Mailactie tegen mondmaskers in open lucht
De Referendumpartij (RP) hield dinsdag 6 april een mailactie tegen de mondmaskerplicht in de Stationsstraat in Landen. "We zonden een mail naar de burgemeester, schepenen en alle gemeenteraadsleden met de vraag hun persoonlijk standpunt over de mondmaskerplicht kenbaar te maken en om ons eigen standpunt eveneens over te maken," geeft initiatiefnemer Reinout Buys (RP) mee. De Landense burgemeester Gino Debroux (L’anders ) reageerde:"Voor mij telt elk leven!". De burgemeester was de enige die reageerde.

‘Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat besmettingen met het coronavirus Covid 19 en hun mutanten in de buitenlucht quasi onbestaande zijn dit doordat de luchtcirculatie in de buitenlucht veel groter is dan in binnenruimten. Bij een grote Chinese studie bij 7324 mensen in openlucht bleek dat er maar één iemand besmet raakte. Voor Landen met zijn 16000 inwoners zouden dat er twee zijn. Mondkapjes in de buitenlucht zijn dus volstrekt onzinnig, zeker voor gezonde mensen. Ook juridisch blijft de federale overheid volstrekt in gebreken gezien een uitspraak van een Brusselse rechter die de overheid 30 dagen geeft om een wettelijke basis te geven voor de maatregelen. Ook andere rechters in Brussel en Charleroi alsook in het buitenland deden al uitspraken in die richting. Referendumpartij Landen pleit dan ook voor onmiddellijke afschaffing van de verplichting van het dragen van een mondmasker in de Stationsstraat en omgeving. Referendumpartij had graag jullie mening? 1) Afschaffen? 2) Aanhouden? 3) Geen mening? ‘ zo stelde de Referendumpartij de actie voor.

Burgemeester  Gino Debroux (L’anders) trekt deze studie in twijfel : "Een maand geleden leidde 1 besmetting door een ouder tot meer dan 30 besmettingen in een school. De besmettingen van deze kinderen hebben zich verder gezet binnen de gezinnen van deze kinderen. We telden 100 besmettingen per week. Bijna het meest per 100.000 inwoners voor heel Vlaanderen.”

RP werpt tegen dat het om een studie in de buitenlucht ging en dat andere experten aangeven dat het twintig keer gevaarlijker binnen is dan buiten om besmet te geraken, zoals burgemeester van Middelkerke Jean-marie Dedecker in diverse interviews ook al te kennen gaf over zijn mondmaskervrije dijk.

"Wij bedanken de burgemeester alvast voor zijn antwoord. Wij vragen de mondmaskerplicht in de winkelstraat te herbekijken. Mensen moeten maskers dragen op de trein, in de winkel en dus ook op straat. Wanneer mag je naar adem snakken? “, aldus de Referendumpartij.

Lees meer over