Na de zware kritiek: NMBS gaat verloederd stationsgebouw Tienen aanpakken

Er werden hekken geplaatst om de reizigers te beschermen

NMBS gaat op korte termijn dringende werken uitvoeren aan het stationsgebouw van Tienen. Dat heeft ze beslist na een bezoek ter plaatse gisteren door haar gespecialiseerde diensten. Burgemeester van Tienen Katrien Partyka (Team Tienen) haalde vorige week nog zwaar uit naar de NMBS.

“Voor NMBS is de veiligheid van haar reizigers en medewerkers de absolute prioriteit. Met de werken wil NMBS op dat vlak dan ook geen enkel risico nemen. De aannemer bereidt zich nu logistiek voor, zodat de werken op zeer korte termijn kunnen plaatsvinden. Later deze week is daarover meer duidelijkheid", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

"De werken komen er in afwachting van grondige renovatiewerken die NMBS in een volgende fase zal uitvoeren. Tot voor kort ging NMBS op zoek naar een partner om via een erfpacht een nieuwe invulling te geven aan het stationsgebouw. Er waren verschillende geïnteresseerden, maar NMBS kreeg onvoldoende garanties wat betreft de renovatie van het gebouw, wat een verplichting zou zijn geweest voor de erfpachtnemer. NMBS had daarom al besloten om zelf de nodige renovatiewerken uit te voeren. Ze staat daarvoor in nauw contact met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Na de renovatie wordt opnieuw op zoek gegaan naar een andere invulling voor het gebouw. Een deel van het gebouw zal daarbij sowieso voorbehouden blijven voor de treinreizigers, met een wachtzaal, loketten en sanitair", weet Crols.

"Later dit jaar gaan NMBS en Infrabel ook verder met de vernieuwing van de perrons en de onderdoorgang. De perrons worden verhoogd en zullen vanuit de onderdoorgang toegankelijk zijn via een trap en een helling. Het station van Tienen wordt zo integraal toegankelijk, zodat reizigers makkelijker de perrons kunnen bereiken en eenvoudig in en uit de trein kunnen stappen. Dat geldt ook voor wie minder goed mobiel is, geladen is met zware bagage of een kinderwagen bij zich heeft”, besluit woordvoerder Crols.

Antwoord van de stad Tienen

"Op 30 april organiseerde de stad Tienen een inspectie aan het stationsgebouw. Op de brief per deurwaardersexploot, verstuurd op 3 mei, kwam op dinsdag 7 mei een schriftelijk antwoord van de NMBS. Het ontvangen antwoord van de NMBS biedt echter onvoldoende geruststelling over de dringende maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van het stationsgebouw te waarborgen", zegt burgemeester Partyka.

"Hoewel de NMBS belooft om een actieplan op te stellen en dit toe te lichten, ontbreekt concrete informatie over de werken die zouden uitgevoerd worden en de termijn waarbinnen dit zou gebeuren. Dit gebrek aan duidelijkheid brengt geen enkele garantie met zich mee dat de noodzakelijke werkzaamheden, zoals beschreven in het verslag, ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. Een onmiddellijke aanpak is echter essentieel om de veiligheid van de reizigers en de werknemers van de NMBS te waarborgen", stelt Partyka.

De stad Tienen ziet zich dan ook genoodzaakt om de procedure verder te zetten. Als gevolg hiervan geeft burgemeester Katrien Partyka het bevel aan de NMBS om binnen een termijn van zeven werkdagen, in te gaan vanaf vandaag 8 mei ‘24, de nodige stabiliseringswerken aan het stationsgebouw uit te voeren. "Per dag vertraging wordt een dwangsom opgelegd van 5.000 euro. Indien de NMBS nalatig blijft, zal de stad Tienen de stabiliseringswerken zelf laten uitvoeren en de kosten ervan verhalen op de NMBS", aldus Partyka.

De stad Tienen benadrukt het belang van de veiligheid van haar inwoners en de treinreizigers en zal alle noodzakelijke stappen ondernemen om die te waarborgen.

Lees meer over