Iconisch gebouw in Tienen krijgt herbestemming, ook kloostersite in Hoegaarden is aan de beurt

Het iconische gebouw op de Goossensvest in Tienen.

Op zondag 12 mei is het Herbestemmingsdag, waarbij verborgen pareltjes in de kijker worden gezet zoals een verlaten treinstation of een oud klooster. Zo worden in onze regio gebouwen in Tienen en Hoegaarden herbestemd.

Herbestemmingsdag is een nieuw initiatief van Pieter Verfaillie en Ruben Willaert, beiden gereputeerde herbestemmers met een achtergrond als architect-en erfgoed-expert. Het project kan op heel wat bijval rekenen en telt nu al meer dan 25 projecten, verspreid over heel Vlaanderen. De bedoeling is eigenlijk om oude leegstaande gebouwen van de sloophamer te redden en te gaan herbestemmen. Zo zijn er in Tienen en Hoegaarden ook twee gebouwen die hiervoor in aanmerking komen. 

Iconisch gebouw Tienen

Het gebouw uit 1981 op de Goossensvest, dat jarenlang dienst deed als vredegerecht, heeft een opvallend gekartelde dakvorm. Voortaan krijgt het een nieuwe bestemming als wijkgezondheidscentrum, waar onder het motto 'Recht op Zorg' eerstelijnszorg wordt aangeboden. 

Kloostersite Hoegaarden

Ook in Hoegaarden zal je de kloostersite Mariadal kunnen bezoeken. Het gaat om een omwalde site met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1450 en waar samen met de laatste zusters een herbestemmingsproject wordt opgezet. Op 12 mei gaan de deuren van dit indrukwekkende project voor het eerst open.  

Kloostersite Mariadal in Hoegaarden.
Kloostersite Mariadal in Hoegaarden.

Lees meer over