Glabbeeks burgemeester Reekmans staat weer lijnrecht tegenover trage voetenactivist Marc Vandamme

Reekmans en Van Damme
Op de gemeenteraad van oktober zal de Dorpspartijmeerderheid het gedeelte van de trage voetweg 43, die door het fruitbedrijf Stockx in Attenrode loopt, definitief afschaffen. “Daarmee komt er eindelijk een eind aan de sage rond de trage voetweg 43, die door het fruitbedrijf loopt”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

“In 2017 trokken de zelfverklaarde voetwegenactivist Marc Vandamme en gewezen Groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen naar de rechtbank om het fruitbedrijf te verplichten deze trage weg, die door hun woning en bedrijf liep, te laten heropenen”, aldus Reekmans. “De rechtbank oordeelde eind verleden jaar al dat zij ddaar niet over konden beslissen maar alleen de gemeenteraad bevoegd was", steekt de burgemeester van wal. 

De gemeente kreeg van de rechtbank een jaar de tijd om de trage voetweg te heropenen, te verleggen of af te schaffen. "Omdat deze weg doorloopt op het grondgebied van de gemeente Tielt-Winge was overleg met de buurgemeente noodzakelijk. Vandaag bereikten beide gemeenten een akkoord hierover. Hij zal gedeeltelijk verlegd worden op het grondgebied van Tielt-Winge en Glabbeek, maar het gedeelte dat doorheen het fruitbedrijf Stockx loopt wordt definitief afgeschaft op de gemeenteraad van oktober.”

Volgens de Glabbeekse burgemeester heeft het heropenen van trage wegen, die al meer dan 100 jaar niet meer bestaan en door woningen, bedrijven of bouwgronden lopen, maar één effect, met name het pesten van de betrokkenen.  "Marc Vandamme en Lowie Steenwegen jaagden met hun strijd tegen voetweg 43 niet alleen de gemeente op kosten maar ook de mensen van fruitbedrijf Stockx. Met deze beslissing komt er eindelijk een einde aan de juridische strijd die het fruitbedrijf ruim 4 jaar moest ondergaan. Vandamme en Steenwegen zijn er alweer niet in geslaagd dwangsommen van de gemeente af te troggelen en hebben ook in dit dossier eigenlijk alweer niets bereikt.”

Marc Vandamme wil voorlopig niet reageren maar doet dat later misschien wel. 

Lees meer over