Containerpark zo goed als helemaal gratis in Glabbeek

2 november 2021 | 07u16 | Gepost door rik.poulman@te…
containerpark glabbeek

Op de gemeenteraad van 18 november keurt de Dorpspartijmeerderheid de nieuwe regeling voor het gemeentelijk afvalcontainerpark vanaf 1 januari 2022 goed.

“Wij beloofden de inwoners eerder om een marktonderzoek te doen voor het inzamelen van gemeentelijk afval en de uitbating van het afvalcontainerpark met als doel de afvalfactuur voor onze gezinnen te laten dalen”, zegt burgemeester Peter Reekmans. “Wij beslisten een tijdje terug al de komende jaren bij Ecowerf aangesloten te blijven, maar we deden dat niet blindelings. Het gaat om een contract van 18 jaar van ruim 3 miljoen euro. We zijn wel de eerste gemeente in de regio die aangesloten is bij Ecowerf en het gemeentelijk afvalcontainerpark bijna volledig gratis maakt vanaf 2022 voor alle inwoners als belastingverlaging en nieuw wapen in de strijd tegen het sluikstorten.”

Schepen van afval Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “We zullen de eerste gemeente zijn waar alle inwoners voor quasi alle afvalfracties gratis op het gemeentelijk containerpark terecht zullen kunnen. Om afvaltoerisme te vermijden, komt er wel een maximum op het aantal kilo’s dat een gezin per jaar gratis mag aanleveren en die berekening maakten we op basis van de cijfers van de voorbije jaren. Gratis aantal kg/gezin per afvalfractie: snoeihout: 800 kg, sloophout: 500 kg, steenafval: 1.000 kg, keramiek: 150 kg, boomstronken: 1.200 kg, gras en bladeren: 200 kg, harde plastics: 50 kg, gips: 200 kg, cellenbeton: 200 kg en asbest: geen maximum.”

Richtlijnen van Ovam

De enige uitzondering op de nieuwe regel blijft het grofvuil. Daarvoor hanteert de gemeente een tarief van 0,20 euro per kilogram die ze binnen brengen. Dat is nog steeds 30% goedkoper dan in de andere gemeenten en steden bij Ecowerf. Grofvuil kan je als gemeente bovendien niet volledig gratis maken door richtlijnen van OVAM.

“De meeste gemeenten kiezen ervoor om de tarieven van afvalfracties te gebruiken om verdoken gemeentebelastingen te innen via de afvalintercommunale”, aldus Vanwinkelen. “Maar onder Dorpspartijbeleid doen we hier al sinds 2013 niet meer aan mee en kiezen we nu zelfs voor een radicale belastingverlaging voor onze gezinnen via de afvalfactuur.”

Lees meer over