Twee nieuwe windturbines op komst in Bekkevoort

13 April 2022 | 14u38 | Gepost door redobra@telenet.be
Fundamenten Windturbines Bekkevoort
Aspiravi is met de funderingswerken begonnen van haar nieuwe 2 windturbines langsheen de snelweg E314 op grondgebied van Bekkevoort. In juni start de eigenlijke opbouw van de windturbines.

De firma Aspiravi nv heeft de voorbereidende civiele werken afgerond voor de bouw van 2 nieuwe windturbines gelegen langs de E314 op grondgebied Bekkevoort. Het betreft de aanleg van toegangswegen en werkvlakken voor de kraanopstelling.

Inmiddels zijn ook de funderingswerken opgestart. De fundering van een nieuwe windturbine wordt in een 4-tal stappen gerealiseerd. Eerst wordt een bouwput uitgegraven en een betonnen werkvloer gestort. Dan wordt de wapening gerealiseerd waarbij 45 ton stalen staven tot een stevig fundament gevlochten worden. Rond dit vlechtwerk komt een bekisting die volgestort wordt met beton.

De levering van de grote onderdelen van de beide windturbines (o.a. torendelen, wieken, gondel) is gepland voor begin juni waarna de eigenlijke opbouw van de windturbines zal gebeuren. Tegen eind juni wordt verwacht dat de 2 windturbines zullen opgebouwd zijn. Indien alles volgens planning verloopt, kunnen de windturbines na de zomer in dienst worden genomen. Het betreft windturbines van het type Nordex N117 met een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter. Ze hebben elk een vermogen van 3,6 MW.

De bouw van deze windturbines past onder meer in het Klimaatbeleidsplan van de provincie VlaamsBrabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn en binnen het Europees Burgemeestersconvenant dat de gemeente Bekkevoort in 2014 ondertekend heeft. De 2 windturbines vermijden samen jaarlijks zo’n 7.700 ton CO2-uitstoot.

Participatie

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv zal de omwonenden in Bekkevoort bij opstart van de exploitatie van de windturbines actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren. Deelbewijzen kosten € 125/stuk en je kan er maximaal 26 per persoon aankopen.

Info: www.aspiravi.be

Lees meer over