Na acht maanden verbouwen opent recyclagepark in Kortenaken weer de deuren: "Eerste park met zonnepanelen"

recyclagepark Kortenaken

Na een verbouwing van acht maanden is het recyclagepark in Kortenaken weer open. In augustus 2023 nam EcoWerf de uitbating van het recyclagepark over van de gemeente Kortenaken, waarna het park verbouwd werd tot een DifTar- park met weegbruggen. Op de laatste openingsdag van het eerdere park stonden er lange wachtrijen maar nu kan iedereen er dus weer terecht. 

Het nieuwe park werd dinsdag officieel geopend en de eerste bezoeker kreeg een geschenkmand. “Inwoners uit de gemeenten Kortenaken, Geetbets en Bekkevoort gaan het meeste gebruik maken van het vernieuwde recyclagepark. Vanaf de opening betaal je er per afvalsoort een apart tarief en je betaalt per gewicht, wat zorgt voor een eerlijkere afvalfactuur”, luidt het.

De drie lokale besturen stappen, op termijn, in het masterplan recyclageparken van EcoWerf. Daarmee wil de intercommunale er op middellange termijn voor zorgen dat alle inwoners in het werkingsgebied op elk recyclagepark terechtkunnen. “Het streefdoel is dat alle inwoners op minder dan 15 minuten van een recyclagepark wonen. In alle DifTar-recyclageparken gelden uniforme tarieven en openingsuren. Door het masterplan kunnen parken moderner en beter uitgerust ingericht worden”, luidt het.

Lees verder onder de foto.

containerpark
Toen het park in Kortenaken destijds de deuren sloot. voor de verbouwing was het er de laatste dagen aanschuiven

Nog niet toegankelijk voor inwoners van Bekkevoort

Sinds kort sloot het park in Geetbets definitief de deuren waardoor inwoners elders terecht moeten. ”Voor Geetbets was er initieel maar één probleem. Onze deelgemeente Rummen ligt op meer dan 15 minuten rijden van een EcoWerf-recyclagepark.Om dit op te lossen, heeft de intercommunale de samenwerking gezocht met intercommunale Limburg.net. Inwoners van Geetbets krijgen nu, tegen dezelfde voorwaarden en prijzen ook toegang tot het Limburg.net-recyclagepark in Nieuwerkerken“, zegt burgemeester Jo Roggen (Open Vld).

De inwoners van Bekkevoort hebben voorlopig nog geen toegang tot het nieuwe park maar daar komt verandering in. "Als alles volgens plan verloopt, zal het park in Bekkevoort eind 2024 sluiten. Daarna zal onze gemeente instappen in het masterplan recyclageparken. Aangezien Kortenaken een buurgemeente is, verwachten we dat veel inwoners gebruiken zullen maken van het park daar", zegt burgemeester Hans Vandenberg (cd&v).

Eerste park met zonnepanelen

Het vernieuwde recyclagepark is 60 are groter dan het oude en opgedeeld in een gratis en een betalend gedeelte. Het is ook het eerste park van de intercommunale met zonnepanelen en een batterij. Gehoopt wordt dat de zonnepanelen 50% van het totale energieverbruik van het park op kunnen wekken en als de proefopstelling goed wordt beoordeeld, wordt deze uitgebreid naar andere parken.

“Er zijn op het nieuwe park slimme ANPR-camera’s geïnstalleerd. Bij het binnenrijden van het recyclagepark wordt de nummerplaat van de auto gekoppeld aan je identiteitskaart. Zo weten we bij de weegbruggen, op basis van de plaat al wie eroverheen rijdt. Dit is handig, want daardoor hoeven inwoners hun eID tijdens het hele bezoek maar één keer te scannen. Zodra mensen naar buiten rijden, vergeet het systeem de nummerplaat weer”, besluit Kortenaaks burgemeester Kristof Mollu (KORTbij).

Inwoners van Geetbets die nog oude betaalstickers hebben, kunnen deze tot en met december 2024 inwisselen. De waarde van de stickers wordt bijgeschreven op de DifTar-rekening.

 

recyclagepark
Geschenkmand voor de eerste gebruiker van het nieuwe park

Lees meer over