Zoutleeuw reinigt ondergrondse grachten: “Meer dan tien vrachtwagens nodig om ruim 80 kubieke meter slib af te voeren”

riool zoutleeuw

Een groot deel van de ondergrondse grachten in Zoutleeuw wordt gereinigd om zo wateroverlast te voorkomen. Bij de werken werd onder de Stationsstraat een rioleringskamer vol slib gevonden. “De bevoegde firma heeft alle nodige inspanningen geleverd om dit te bewerkstelligen, ze wisten ons mee te geven dat ze dit nog niet vaak hadden tegengekomen. Meer dan 80 m³ slib moest verwijderd en verwerkt worden en ook alle verstoppingen zijn verwijderd en verholpen”, zegt burgemeester Guy Dumst (cd&v) op zijn sociale media.

“Met al deze ontstoppingen zorgen we ervoor dat het water in de grachten voor de Bethaniastraat met 70 cm zal kunnen dalen. Hierdoor zullen de grachten en weilanden, die nu steeds onder water komen te staan tot aan het lemen huisje, eindelijk weer kunnen afwateren.”

Zodra de weilanden zijn afgevoerd, kan ook het laatste stuk van het project worden uitgevoerd, met name het plaatsen van een afsluiter ter hoogte van de route (fietssnelweg) om zo het centrum te beveiligen. “Vanaf dat moment zal ik geruster kunnen slapen, wetende dat na een jaar van hard werken de eerste arm zal afgewerkt zijn”, gaat Dumst verder.

“Misschien zullen we niet veel erkenning hiervoor krijgen, omdat alles ondergronds gebeurde en niet zichtbaar is voor het grote publiek. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit een echt verschil zal maken voor de toekomst.”

Lees verder onder de foto

 

slib zoutleeuw
Er werd heel wat slib geruimd

Ook elders problmen oplossen

In Budingen zijn aan de samenvloeiing van de Getes de nodige acties al ondernomen en in Halle, aan de molen, worden de problemen ook binnenkort opgelost, zo zegt de burgemeester nog. 

Binnenkort wordt ook de tweede arm aangepakt. 

 

slib
riool zoutleeuw
slib

Lees meer over