Meerderheid stemt voor verkoop 't Jongensschool in Tielt-Winge: "Ze zouden beter luisteren naar grieven van inwoners"

't jongensschool

’t Jongensschool in Tielt-Winge, tegenover het gemeentehuis, wordt verkocht. Op de jongste gemeenteraad stemden meerderheidspartijen cd&v en Open Vld (Wij-Tielt-Winge) voor die verkoop. De oppositie is daar minder blij om. “Dit is een dieptepunt in de Tielt-Wingse politiek”, zegt Steve Cleynen van Vooruit.

Eerder nam het college van schepenen en burgemeester al de beslissing om het gebouw te verkopen aan methodeschool De Met, die al gehuisvest is in een gebouw in de gemeente maar wil uitbreiden. Het opgestelde compromis voor die verkoop moest door de gemeenteraad goedgekeurd worden wat bij een vorige zitting eindigde met de oppositie die de zitting verliet nog voor de stemming. Nu kwam de goedkeuring opnieuw op tafel en deze keer won de meerderheid het van de oppositiepartijen, Groen hield zich afzijdig en bleef neutraal.

Meerderheid vindt verkoop goede zaak, oppositie niet echt

Volgens de meerderheid is de verkoop een goede zaak en kan je als gemeente onmogelijk alle patrimonium blijven betalen. “Wij maken een middenschool in de gemeente en het is hoog tijd om daar een prioriteit van te maken want ik merk dat Vlaanderen daar behoefte aan heeft, mijn zoon heeft momenteel bijna meer studie-uren dan lesuren. In Tielt-Winge is nog nooit zoveel gebeurd inzake patrimonium als nu, denk maar aan de nieuwbouw voor GC De Maere, met daarin een tweede bibliotheek naast diegene die we in de voormalige kerk gaan huisvesten, en de nieuwe sportsite die we gaan aanleggen aan het Solveld. De opbrengsten zorgen er ook voor  dat je de belastingen kunt laten dalen, dat is ook niet onbelangrijk”, zegt schepen Gunther Clinckx (Wij Tielt-Winge).

Vragen bij de oppositie: "Waarom verkopen?"

De zaal van het gebouw zal ook nog gebruikt kunnen worden door derden, weliswaar buiten de schooluren. “Vraag is aan welke prijs en ook het lot van de bibliotheek is vaag. Ik vraag me ook af waarom het gebouw moet verkocht worden. Ze zouden meer moeten luisteren naar de grieven van de mensen en de verenigingen in plaats van dit erfgoed zomaar te verkopen”, reageert N-VA lijsttrekker voor de volgende gemeenteverkiezingen, Katrien Houtmeyers, daarop.

Eenzelfde geluid bij Vooruit voor wie er ook teveel vraagtekens zijn. “Aan welke prijs zal de zaal verhuurd worden en de kerk is te klein voor alle boeken van de bib uit te stallen, een deel zal je online moeten bestellen waardoor de belevenis anders wordt. Dit is een dieptepunt in de Tielt-Wingse politiek”, zegt Cleynen nog.

De Met moet nu eerst nog subsidies krijgen vooraleer de verkoop kan worden afgerond.

Lees meer over