Oppositie verlaat gemeenteraad bij stemming verkoop Oude Jongensschool

+Oude school

Opschudding op de gemeenteraad in Tielt-Winge donderdagavond waar de oppositiepartijen de zitting verlieten toen er moest gestemd worden over de verkoop van de Oude Jongensschool in deelgemeente Tielt.  “Daar is nu de bibliotheek in gevestigd en er is geen deftig alternatief om die elders onder te brengen, dat is ons grootste bezwaar”, zegt Steve Cleynen van Vooruit. De meerderheid ziet dat anders.

De gemeente wil de Oude Jongensschool verkopen aan De Met, een methodeschool die al een vestiging heeft in de gemeente. “Dat lijkt ons geen goed plan. Daar is nu de bibliotheek gevestigd, er is ook een zaal maar die zou blijkbaar dan wel blijven bestaan en verhuurd worden door de school, aan welke voorwaarden is minder duidelijk.”

Schepen Gunther Clinckx (Open Vld) ziet dat anders. “De komst van een middelbare school geeft een extra boost aan de dorpskern van Tielt, schoolgaande jeugd die nu kan kiezen om in eigen dorp te blijven is een extra troef. Tevens is in Tielt-Winge nog nooit zoveel gebeurd inzake patrimonium als nu. We bouwen, onder andere, een nieuwe loods voor het technisch personeel, we werken aan een nieuwbouw voor het GC De Maere, we hebben een nieuwe locatie gevonden voor de bibliotheek, met name in de kerk van Tielt, en deze stap terug willen we graag vervolledigen met twee stappen vooruit door met het vernieuwde De Maere nog een tweede extra bibliotheek te openen. We zijn volop bezig met het realiseren van nieuwe lokalen voor de kinderopvang in Houwaart door het oude gemeentehuis te renoveren. Wat ik vooral betreur, is dat door het opstappen van de oppositie we geen debat konden voeren over de verkeersveiligheid in de Haldertstraat, iets wat door hen op de agenda werd geplaatst en misschien wel evenveel toeschouwers had op de raad dan de komst van een middelbare school in Tielt."

N-VA oppositie stelt zich veel vragen

Oppositiepartij N-VA stelt zich, bij monde van kandidaat burgemeester Katrien Houtmeyers, vragen bij de plannen. Er blijven veel bezorgdheden en kritieken bestaan over die plannen. Vooral het lot van de bibliotheek die er gehuisvest is, en dat van de verenigingen, die de zaal vaak huren voor activiteiten, baren veel mensen zorgen. De manier waarop de schepen van patrimonium dit dossier behandelt, kunnen wij als partij echt niet appreciëren. Er werd ons gezegd dat het contract zou vermelden dat verenigingen de zaal moeten kunnen blijven huren, maar de vraag is of het prijskaartje daarvan realistisch zal blijven”, zegt Houtmeyers nog die, net als oppositiepartij Vooruit, vragen heeft bij het project.

Schepen Clinckx stelt hierover gerust. "Ik heb het gevoel dat de oppositie paniek wil zaaien maar dat is voor niets nodig want voor de huur van de zaal van de Oude Jongensschool zou er niets veranderen, dat ligt zo vast bij notariële akte."

Desalniettemin stelt de N-VA oppositie zich vragen. “Het toekomstige lot van de bibliotheek blijft heel vaag. Dit frustreert me als politica die een goed draaiende bibliotheek erg belangrijk vindt, en het raakt me bovendien ook als mama van een dochter die hier in Tielt-Winge naar school gaat. Het spreekt voor zich dat wij dit als partij nauwgezet verder opvolgen.Ik wil vooral nog eens benadrukken dat de meerderheid niet in aantal was en er zo dus geen beslissingen genomen konden worden. Het gebrek aan degelijk bestuur wordt in deze opnieuw pijnlijk duidelijk”, zegt Houtmeyers.