Klussendienst Tiense OCMW wordt afgebouwd, oppositie vindt dat geen goed idee

OCMW

Het OCMW Tienen zet vanaf 1 juni zijn klussendienst stop omdat er, zo luidt het, voor inwoners ondertussen tal van alternatieven bestaan. “Wie hier omwille van een beperkt budget geen beroep op kan doen, kan wel nog steeds een tussenkomst bij het OCMW aanvragen.” Oppositiepartij Vooruit is niet blij met de beslissing.

De klussendienst wordt geleidelijk aan afgebouwd en vanaf 1 juni kunnen er geen nieuwe aanvragen meer gedaan worden. De klussendienst is bedoeld voor oudere en minder mobiele inwoners die zelf geen klusjes meer kunnen opknappen of die de middelen niet hebben om een hersteller te betalen. "De voorbije jaren nam de vraag af. Zo werden er in 2023 maar 22 klussen uitgevoerd", luidt het bij de stad.

Het personeel van de klussendienst maakt al sinds enkele jaren deel uit van de afdeling technische ondersteuning van de stad. “De werktijd die momenteel besteed wordt aan het uitvoeren van klusjes zal vanaf juni extra ingezet kunnen worden voor het onderhoud van het patrimonium en de groene omgeving in Tienen”, zegt schepen van Mensen Ine Tombeur (N-VA).

Oppositiepartij niet gewonnen voor de afbouw

Oppositiepartij Vooruit vindt het alvast geen goed idee om de dienst af te bouwen.“Op deze manier worden zij die hier het meest nood aan hebben nog maar eens verder in de kou gezet. Een zoveelste voorbeeld van het sociaal afbraakbeleid van de huidige meerderheid want eerder werden al de premie voor mantelzorg, noodopvang en verschillende budgetten voor sociaal beleid afgebouwd of geschrapt. Wij horen juist wel van mensen dat er hier heel veel nood aan is. Dat er schijnbaar weinig mensen echt beroep doen op deze dienst is misschien net omdat men vanuit de stad hiervoor nauwelijks reclame heeft gemaakt. Er wordt verwezen naar alternatieven maar die zijn zonder meer duurder ondanks mogelijkheid tot tussenkomst door de stad. Als men nu zwaait met het argument dat het personeel van de klusjesdienst ingezet gaat worden voor onderhoud en netheid, dan is dat echt wel een lachertje. De realiteit is dat er ook daarvoor veel meer middelen en mankracht nodig zijn, eerder dan het verschuiven van de paar handen van de klusjesdienst van het OCMW”, reageert Nele Daenen.

Lees meer over