Eddy Ladang verlaat gemeenteraad na 34 jaar: ‘maar ik blijf nog wel twee jaar politiek actief’

9 januari 2023 | 10u48 | Gepost door christian.henn…
Eddy Ladang

Eddy Ladang (67j) zetelde 34 jaar in de gemeenteraad van Linter’, zes jaar als gemeenteraadslid, zes jaar als schepen en 22 jaar als fractieleider van Open VLD. “Ronny Puyneers is mijn vervanger in de raad sinds de gemeenteraadscommissie van december. Van rechtswege kan ik niet meer zetelen, want ik woon thans in Sint-Truiden”, zegt Eddy Ladang.

“Mijn moeder is vorig jaar overleden en daarna is mijn ouderlijk huis verkocht in Wommersom. De verkoop is zeer snel gebeurd, we moesten eruit en zo ben ik naar mijn appartement in Sint-Truiden getrokken. Ik blijf nog wel twee jaar actief in Linter als fractiesecretaris, politiek secretaris, penningmeester en ledenbeheerder van onze partij. Ik ga nog eenmaal per week naar het gemeentehuis, om de dossiers op te volgen en de gemeenteraden voor te bereiden”, zegt Eddy.

Fractieleider

Eddy Ladang stapte in 1988 in de politiek en was schepen van 1994 tot 2000. Daarna verzeilde Open VLD voor 22 jaar in de oppositie. “Dit kwam door het vertrek van voormalig burgemeester Stef Goris naar Tienen. We hadden toen geen echte opvolger. Noch Eduard Mathues noch Marcel Delvaux wilden het doen en uiteindelijk werd ik nummer 1, hoewel dat niet echt mijn rol was. Maar zo werd ik 22 jaar fractieleider in de oppositie”.

“Politiek is er veel veranderd in Linter door de komst van de N-VA in 2012. Zij zouden drie zetels afnemen van de CD&V, die de absolute meerderheid had, maar uiteindelijk namen ze die drie zetels van ons af, waardoor de CD&V ongestoord de absolute meerderheid behoudt. Nu zijn er nog vijf oppositieleden, twee van Open VLD, twee van N-VA en één van Vooruit”

“Maar ondanks het feit dat CD&V lang de absolute meerderheid had en heeft, zijn het eigenaardig genoeg Open VLD-ers die het langst in de gemeenteraad zetelden: Eduard Mathues 48jaar, ikzelf 34 jaar en Roger Dewil 33 jaar”.

Eddy Ladang blijft ook nog actief in het Mehringcomité, waarbij hij in 1989 één van de grondleggers was van de verbroedering tussen Linter en Mehring aan de Moezel,  en bij de Vrije Senioren Linter

Lees meer over