PRO Linter wil terug vaste openingsuren voor gemeentehuis

Het gemeentehuis in Linter is nu enkel open op afspraak

Op dit moment is het gemeentehuis van Linter enkel toegankelijk op afspraak, maar hier wil de partij PRO Linter tegen ingaan.

Sinds de coronapandemie kon men enkel op afspraak terecht in het gemeentehuis. "Maar nu is het tijd dat het gemeentehuis weer een open huis wordt, toegankelijk voor alle inwoners, weliswaar tijdens een aantal vaste uren. Ook is het belangrijk dat oudere en kwetsbare inwoners worden ondersteund, zij het door afspraken aan huis", klinkt het.

“Er zou prioritair werk moeten gemaakt worden van een eerste lijn snelloket voor eenvoudige administratieve vragen of handelingen, waar inwoners en verenigingen op vaste momenten terecht kunnen. Bij complexere vragen kan de medewerker doorverwijzen naar de juiste diensten en afspraken vastleggen. Dit zou ook de werkdruk op het algemeen secretariaat verlichten”, zegt gemeenteraadslid Ronny Puyneers.

Voorzitter van PRO Linter Stef Goris vindt het belangrijk dat deze eerstelijns ambtenaar ook op afspraak huisbezoeken kan doen bij onze oudere en meest kwetsbare inwoners. “Zoals bijvoorbeeld informatie te geven bij administratieve dossiers, een aanvraag voor sociaal tarief of andere tegemoetkomingen, zoals een parkeerkaart. Dit was een functie die in het verleden al werd uitgevoerd door onze ombudsman en dit werd zeer gewaardeerd.”

“Maar ook de sociale functie van zo'n mobiele eerstelijns ambtenaar is belangrijk. Deze medewerker zal de nabijheid en de betrokkenheid van onze administratieve dienstverlening aanzienlijk verhogen, een win-win situatie voor iedereen. Zeker in dit snelle en afstandelijke digitale tijdperk, hard voelbaar in landelijke gemeenten, moeten we er op toezien dat we zeker onze oudere en kwetsbare inwoners zulk een nabije basisdienstverlening kunnen garanderen,” zo besluit lijsttrekker Bettina Sandermans. 

Lees meer over