Vlag Vlaamse Leeuw afgenomen tijdens Diversiteitsdag: "Dit hoort niet binnen de inclusie"

29 April 2024 | 14u27 | Gepost door redactie
Er werden dezemorgen knuffels gegeven aan de schoolpoort

In de derde graad van de VIA Tienen in de Waaibergstraat vond onlangs een Diversiteitsdag plaats. Hierbij werd de Vlaamse vlag die leerling Bassem Khali had meegebracht afgenomen. 

Bassem Khali (17) zit in het vijfde jaar van de middelbare school VIA Tienen. Toen hij tijdens de Diversiteitsdag zijn eigen vlag meenam, eentje met de Vlaamse Leeuw, werd deze in beslag genomen. N-VA bleef niet bij de pakken zitten en voerde vandaag actie aan de schoolpoort van de Via. Theo Francken (N-VA) en schepen van Mensen Ine Tombeur (eveneens N-VA) kwamen ter plaatse.

"We hebben inderdaad een knuffelactie gedaan, met de jong N-VA’ers om knuffels uit te delen. Het blijft belangrijk om vrij je mening te verkondigen en zeker op een diversiteitsdag. Een jongen van allochtone afkomst heeft een vlag bij van de Vlaamse Leeuw. Want niet zijn afkomst, maar wel zijn herkomst is belangrijk. Hierop geraakt hij zijn vlag kwijt want Vlaanderen is zogezegd geen land", zegt Francken.

Algemeen directeur SO Sint-Paulus Tom Sevenants reageert. “Er werd inderdaad gevraagd aan de leerlingen om op de Diversiteitsdag de vlag van hun herkomst mee te brengen. Hierop bracht een leerling, die politiek geëngageerd is, een vlag van de Vlaamse Leeuw mee. Deze Vlaamse Leeuw was een zwarte Vlaamse Leeuw, een vlag die symbool staat voor de Vlaamse ontvoogding en politiek geladen is.  Een leerkracht op de speelplaats ging in gesprek met deze leerling en neemt deze vlag af, omdat deze vlag niet in overeenstemming was met de opdracht. Dit was geen beslissing tegen of voor de Vlaamse identiteit. Het is wel bizar dat zulke boodschappen onmiddellijk worden opgepikt door politieke partijen", vindt Sevenants.

"Als school zijn we hier niet mee opgezet, een school mag geen politieke arena worden waar politici strijden om media-aandacht op kap van de leerlingen. We zijn een multiculturele school, een weerspiegeling van de huidige maatschappij, met aandacht voor diversiteit en inclusie. Wij betreuren het dat deze situatie is omgezet in een politiek spektakel dat de veilige en inclusieve leeromgeving die wij nastreven dreigt te ondermijnen. In onze school omarmen we een open dialoog over politiek en maatschappij, maar altijd in een context die respectvol en educatief verantwoord is. We zijn met de leerling in gesprek gegaan en hebben ook een werkgroep diversiteit waarin dit onderwerp ter sprake zal komen", aldus nog Sevenants.

Lees meer over