Kapel Burenberg staat te koop, horeca-uitbaters mogen zich aanbieden

kapel
Nadat er de voorbije jaren enkele evenementen en pop-upinitiatieven plaatsvonden, wordt het voormalige Klooster van de Broeders van Liefde aan de Brusselsestraat klaargemaakt voor een nieuw hoofdstuk.

Tussen de Brusselsestraat en de Kaboutermansstraat in Leuven verrijst Burenberg: een groot binnenstedelijk woonproject van projectontwikkelaar ION met een 350-tal woonunits, gespreid over sociale en residentiële woningen, studentenkamers, colivingkamers en een woonzorgcentrum.

De kapel maakt deel uit van de ontwikkeling van stadsdeel Burenberg en is onderdeel van het klooster. Het bureau aNNo architecten werd ingeschakeld om het gebouw respectvol onder handen te nemen. Waardevolle erfgoedelementen worden bewaard en met de introductie van nieuwe technieken en slimme ingrepen wordt de kapel ook klaargestoomd voor de toekomst. Parallel aan deze renovatie wordt nu een nieuwe eigenaar gezocht die dit stuk erfgoed nieuw leven kan inblazen.

De zoektocht naar de juiste kandidaat

Om die nieuwe invulling te zoeken, werd het Leuvense Teherbestemmen ingeschakeld. Niels Moras: “Momenteel is er voor de kapel een uitvoerbare vergunning voorhanden voor het activeren van horeca-activiteiten in de brede zin. Een bloeiende horecazaak als kloppend hart in dit nieuwe stadsdeel zou fantastisch zijn. De ruimte beschikt over een mezzanine en een aanpalende vleugel kan ingezet worden als keuken en sanitair. Daarnaast koopt de nieuwe eigenaar ook enkele parkeerplaatsen.”
Naast de kapel komt een rolstoeltoegankelijk terras te liggen dat uitkijkt op de riante parktuin, als deel van het openbaar domein. Grote, nieuwe raampartijen vergroten de relatie tussen het gebouw, het terras en het omringende groen.

Om de juiste kandidaat-koper te vinden, werkt Teherbestemmen met een kandidaatstelling die bestaat uit drie stappen. “In eerste instantie kunnen kandidaat-kopers zich melden bij Teherbestemmen. Een beknopt voorstel is in deze eerste fase voldoende, we willen de procedure zo laagdrempelig mogelijk houden.” “In de tweede fase informeren we kandidaten maximaal over wat (niet) kan en nemen we hen mee naar de ruimte, zodat ze nadien een uitvoeriger voorstel kunnen formuleren - zowel inhoudelijk als financieel. Die onderbouwde voorstellen krijgen een beoordeling en nadien kan de koop aan één van de kandidaten gegund worden”, concludeert Moras.

Lees meer over