Beneo verlaagt CO2-uitstoot in fabriek Wijgmaal

Beneo verlaagt CO2-uitstoot in fabriek Wijgmaal

Beneo, een toonaangevende fabrikant van functionele ingrediënten voor voeding, dierenvoeding en de farmaceutische industrie, blijft streven naar duurzamere productieprocessen door nieuwe apparatuur te installeren in zijn fabriek in Wijgmaal. Met een grote industriële warmtepomp van het gespecialiseerde bedrijf Heaten zal energie teruggewonnen worden uit afvalwater, om zo de CO2-uitstoot van de fabriek terug te dringen.

De rijstingrediënten, geproduceerd in Wijgmaal, worden wereldwijd door voedingsmiddelenfabrikanten gebruikt om pudding romiger te maken, de consistentie van pizzadeeg te verbeteren of soep te binden. De productie van deze speciale rijstingrediënten omvat zowel een nat extractieproces als een droogproces bij zeer hoge temperatuur. Momenteel wordt de energie voor het droogproces geleverd door aardgas. Door te investeren in een industriële warmtepomp, die energie terugwint uit afvalwater, zet Beneo resoluut verder in op duurzaam energiebeheer. Via geavanceerde technologie wordt deze energie, die anders verloren was gegaan, teruggewonnen om bij te dragen aan het droogproces van rijstzetmeel of rijsteiwit. Zo zal de nieuwe installatie helpen om het aardgasverbruik, en dus de CO2-uitstoot van het bedrijf, aanzienlijk te verlagen. Beneo werkt hiervoor samen met Heaten, een specialist op het vlak van industriële warmtepompen, om de duurzaamheid van het totale productieproces te verbeteren.

"De installatie van deze warmtepomp is een belangrijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid voor ons bij Beneo. Door onze CO2-uitstoot te verlagen, kunnen we immers onze impact op de planeet beperken. We zijn enkele maanden bezig geweest met het installeren van warmtewisselaars en extra leidingen in onze fabriek in Wijgmaal. Naar verwachting zal de warmtepomp in juni 2024 operationeel zijn", zo meldt Roland Vanhoegaerden, operations managing director, specialty rice ingredients.

De warmtepomp is de nieuwste verwezenlijking in een hele reeks ambitieuze initiatieven rond duurzaam energiebeheer bij Beneo. Het energieverbruik in de fabriek is al zo efficiënt mogelijk gemaakt door de installatie van frequentieomvormers, en Beneo koopt honderd procent groene stroom aan. Daarnaast is ook de CO2-uitstoot van het transport aanzienlijk verlaagd door het Europese vrachtvervoer over de weg met de helft terug te schroeven ten voordele van transport over de binnenwateren.

"De warmtepomp is onze recentste, maar zeker niet onze laatste stap. Het is de logische voortzetting van de geïntegreerde aanpak van de waardeketen die Beneo de komende jaren zal blijven volgen", besluit Vanhoegaerden.