Verwerkte suikerindustrie daadwerkelijk beenderen van gesneuvelden in Waterloo?

19 augustus 2022 | 16u02 | Gepost door christian.henn…
Directeur Jan Ingels in de Tiense Suikerfabriek

Verwerkte de suikerindustrie rond Brussel echt beenderen van de gesneuvelden bij de Slag Van Waterloo? VRT-Nieuws vermeldt een internationaal team dat er onderzoek naar deed en tot die conclusie kwam. Gebeurde dat mogelijks ook in Tienen? Wij staken ons licht op bij de Tiense suikerfabriek die zelf ook al reageerde op het nieuws via Twitter.  

In 1815 was er de Slag bij Waterloo tussen de Fransen van Keizer Napoleon en een leger van geallieerden. Er vielen duizenden doden, maar achteraf werden nauwelijks menselijke resten teruggevonden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat die beenderen zouden verkocht zijn en verwerkt in de plaatselijke suikerindustrie. “We willen iedereen geruststellen: we verwerken geen beenderen in onze suiker, alleen maar heerlijke, lokale suikerbieten en niets anders”, zeggen ze bij Tiense Suiker.

Anderzijds werden er, ondanks de vele gesneuvelden, amper menselijke resten teruggevonden, vraag blijft dan ook waar die gebleven zijn. Volgens een internationaal team, zo berichten de collega’s van VRT, zou de lokale bevolking destijds de lichamen hebben opgegraven en werden die door hen doorverkocht aan de plaatselijke suikerindustrie.

Lees verder onder de foto

Suikerbieten
Suikerbieten in de fabriek

Zuivere suikerbieten

“Om suikerbieten destijds te zuiveren was beenderkool nodig, iets wat gemaakt werd van verkoolde dierenbeenderen. Daar werden dus ook menselijke beenderen in verwerkt”, zo gaat het verslag van de collega’s verder, op basis van de bevindingen van het internationale team, maar Jan Ingels de directeur van de Tiense Suikerfabrieken is zeker dat dit nooit het geval was in hun fabriek.

“Dat is in Tienen nooit gebeurd. Wij gebruiken al lang kalkmelk om bietensap te zuiveren”, zegt hij.  “Eerst worden de bieten gewassen en in de diffusie wordt het sap uit de bieten gehaald. Daarna wordt dit sap gezuiverd met kalkmelk volgens een heel natuurlijk procedé. Het gezuiverde sap wordt dan met CO2 gemengd zodat het neerslaat. De kalkmelk wordt dan nog eens afgefilterd en geeft uiteindelijk schuimaarde, een kalkrijke bodemverbeteraar. Het gezuiverde sap wordt met zeer hoge zuiverheid dan verder verwerkt. Bij ons dus geen beenderresten”, besluit Ingels.

Laat dit toch een geruststelling zijn.

Lees meer over