Meisjesavonden voor een veilige ontspanning

Cleo en Lena

Arktos en Overkop Tienen starten op donderdag 2 maart met een karaoke en gameavond voor meisjes. Zo’n meisjesavond zal voortaan iedere eerste donderdag van de maand plaats vinden. “De vraag kwam in de eerste plaats van de meisjes zelf”, vertellen vormingswerkers Lena Melis en Cleo Yaacob.

Arktos organiseert activiteiten voor alle jongeren. In de praktijk komen er meestal jongens naartoe. “Wij merkten al een hele tijd dat wij een bepaalde doelgroep niet konden bereiden”, vertellen de twee initiatiefnemers. “Onze organisaties hebben elk een eigen werking. Wij stellen allebei vast dat heel wat meisjes niet mochten of durfden te komen naar activiteiten die wij voor jongeren organiseren. Daar horen vaak argumenten bij als ‘mijn broer kon niet meekomen’ of ‘als mijn broer daar aanwezig is, wil ik er niet naartoe gaan’. De sociale druk is groot en neem gerust van ons aan dat het niet alleen gaat om kinderen met een migratieachtergrond. Om die reden starten wij elke eerste donderdagavond van de maand met een meisjesavond voor een doelgroep tussen 12 en 25 jaar.”

Lena en Cleo kregen al een vrij grote respons op hun initiatief. “Ouders staan er voor open omdat ze weten dat kinderen hier in een veilige omgeving vertoeven zonder alcohol en ze desnoods ook een beroep op hulpverlening kunnen doen. Jongeren kennen ons ondertussen. Wij zijn allebei veel op pad in Tienen tijdens de middaguren waar wij jongeren aanspreken en aanmoedigen om deel te nemen aan activiteiten. Soms gaan wij ook naar scholen. Met het GO! Atheneum Tienen en het PISO werken wij al langer samen. Ook met het andere net hebben wij contacten af en toe contact.”

De eerste avond grijpt plaats op 2 maart van 16 tot 20 uur in de Arktos kelder van het Vrijetijdscentrum Tienen. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

Lees meer over