Waterhoffeest toont de ruïne en de toekomst

Het Waterhof in Melkwezer

In 2020 besloot de gemeente Linter het Waterhof aan te kopen in deelgemeente Melkwezer, met de ambitie om het om te bouwen tot een thuis voor de Chiro en als polyvalente site voor gebruik door andere geïnteresseerden. Op zaterdag 30 april van 14 tot 18 uur kan iedereen tijdens het Waterhoffeest komen kennis maken met dit prachtig stukje veel te lang verwaarloosd erfgoed.

Op zaterdag 30 april is er om 14.15 uur en 15.15 uur een geleid bezoek gepland aan het Waterhof en de bijhorende perenboomgaard. Er zullen foodtrucks staan, een speelterrein voor de kinderen en de mogelijkheid om zich te goed te doen aan streekproducten en streekbieren. Er zal ook geluisterd worden naar ideeën van bezoekers.

De gemeente Linter kocht in 2020 het domein van 90 are met het Waterhof voor 170.000 euro. Het is de bedoeling dat het een jeugdcentrum wordt voor Chiro Melkwezer, maar eventueel ook voor andere jeugdactiviteiten. De gemeente sloot voor de  restauratie een beheersovereenkomst af met ERF, de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, die de restauratie en herbestemming van het Waterhof  in goede banen zal leiden. Regionaal Landschap Zuid-Hageland zal instaan voor de landschappelijke ontwikkeling. “ERF zal namens de gemeente de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, beheer en onderhoudswerken uitvoeren, steeds in overleg met de gemeente Linter. ERF heeft hiervoor de nodige expertise en mankracht die wij als gemeente niet hebben”, aldus burgemeester Marc Wijnants.

Het huidige Waterhof is een ingekorte stalvleuvel  van een voormalig omwalde herenhoeve uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk was het een Ridderslot van de Ridders de Wesere in de 14de eeuw. De stalvleugel dateert uit 1660. Het Waterhof in Melkwezer ligt er sinds mensenheugenis al een beetje verwaarloosd bij. Nochtans is het een belangrijk stukje beschermd erfgoed in de gemeente.

Lees meer over