Verhalen uit de oude doos: militairen van EMI 22 zijn al meer dan 10 jaar weg uit Landen

12 April 2022 | 14u29 | Gepost door christian.henn…
EMI Landen op het Marktplein

Onder de noemer Verhalen uit de oude doos zijn we altijd op zoek naar de verhalen van weleer. Zo pikken we nu de militaire parade op die op vrijdag 25 maart 2011 doorging op het  Marktplein van Landen (foto), waarbij de troepen een laatste maal werden opgesteld, EMI 22 werd er ontbonden. Dit betekende dat het overgrote deel van de militairen vanaf 1 april verdween uit de Pepijnstad. Toen betreurde iedereen het verdwijnen ervan en dat is nu nog altijd zo. “Ik vind het nog altijd spijtig dat die militaire aanwezigheid weg is, het is een gemis”, zegt burgemeester Gino Debroux (L’anders). De eenheid werd opgedoek door de besparingsmaatregelen van toenmalig Minister van Defensie Pieter De Crem.

Huidig burgemeester Debroux voldeed er zelf zijn legerdienst.  “Dat was in 1993 en in 2013 heb ik als burgemeester de aankoopakte van domein ’t Park ondertekend. Natuurlijk hebben we door de aankoop van het militaire domein het domein heel wat opportuniteiten gegeven."

Tegenwoordig is het vaccinatiecentrum er gevestigd, net als een Kringloopwinkel, de Academie Haspengouw, een repetitielokaal voor de Concertband, en stockageruimte (o.a. voor reuzen en meubels van mensen die uit hun huis gezet zijn). "In de E-loods, waar nu het vaccinatiecentrum gevestigd is, werden vroeger evenementen georganiseerd. En in de B-loods is een jeugdontmoetingscentum gepland."

Parade

Het afscheid van de militairen ging in 2011 zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. De stad organiseerde, samen met de militairen, een plechtige afscheidsceremonie op het Marktplein. De pelotons marcheerden er, onder leiding van korpscommandant Steven Thys, van de kazerne aan de Hannuitsesteenweg tot aan het Marktplein, waar een afscheidsceremonie plaatsvond met een parade van de manschappen en het materieel. "Zowel jong als oud waren er aanwezig, onder meer de leerlingen van de basisscholen. De Landense Militaria Vrienden waren present en stelden enkele historische voertuigen tentoon. Daarna marcheerden de troepen naar het Slachthuisplein voor een afscheidssalvo."

Commandant Steven Thys en burgemeester Kris Colsoul waren destijds beiden dankbaar voor de goede samenwerking.

Lees verder onder de foto

Afscheidsparade EMI 22 Landen
De soldaten marcheren door de Stationsstraat

Drama in 2009

Ook majoor Steven Thys had het zich anders voorgesteld toen hij eind augustus 2008 het bevel over EMI22 op zich nam, tijdens de voorlaatste militaire parade. De ontgoocheling was groot bij het personeel van in oktober 2009, toen het slechte nieuws van de sluiting eraan kwam. Maar het mocht niet baten, een petitie voor het behoud van EMI 22 hielp niet.

Voor de 157 mensen die bij de “Elementen voor Medische Interventie 22”, kortweg EMI22 werkten was dit een drama. Toen het nieuws van de sluiting kwam in oktober 2009 kwam dit als een donderslag bij heldere hemel, hoewel sommige vakbondsmensen het hadden zien aankomen. Heel wat mensen uit de nabije regio werkten er en de verbondenheid van deze militaire eenheid met de Landense bevolking was groot.

Onder het moto verhalen uit de oude doos zijn we sowieso op zoek naar verhalen van vroeger. U mag die altijd doorsturen naar dirk.desmet@icloud.com

Lees meer over