H. Hartbeeld van Overwinden kreeg een nieuwe hand en arm

26 juli 2022 | 17u29 | Gepost door christian.henn…
Schepen Fourie en Francis Peeters van de kerkraad bij het beeld

Het H. Hartbeeld is weer thuis op de begraafplaats van Overwinden. Het beeld was sterk vervuild en overdekt met schimmels en mossen.  Het beeld miste bovendien een arm en een hand. De rechterschouder stond iets hoger en het dragend ijzer stak uit. Nu werd het grondig gerestaureerd en pronkt het weer op het kerkhof van Overwinden.

Lore Fourie, schepen voor begraafplaatsen en erediensten:  “Het Heilig Hartbeeld  is door de jaren heen in verval geraakt. Het beeld kreeg daarom een grondige restauratie en opknapbeurt, uitgevoerd door atelier Tratteggio. De kosten van de restauratie worden gedragen door de Kerkraad St. -Aldegondis, Mevrouw Evy Mombaers als eerbetoon aan haar grootmoeder Mariette Simons en de  stad Landen. Deze samenwerking zorgde voor een prachtig resultaat. Het H. Hartbeeld staat ondertussen opnieuw te schitteren op zijn vertrouwde plaats op het kerkhof van Overwinden. “

Restauratie

Na een grondige reiniging werden de oude verflagen zo goed mogelijk verwijderd. In het midden van het beeld, vlak boven het bovenlichaam en onder de armen, werden de zwakke plekken versterkt via betonverankering. Het ijzer om de nieuwe arm te dragen was niet meer bruikbaar en werd vervangen door een zinken buis. De arm is geleidelijk weer opgebouwd, eerst met betonverankering en vervolgens met restauratiemortel. De zinken buis loopt tot in de wijsvinger zodat de stand van de hand daarop is aangepast. Het beeld werd tenslotte geschilderd met dampdoorlatende witte verf en behandeld met een mos-dodend middel.

Lees meer over