Diest wil citadelsite volledig verwarmen met hernieuwbare energie

citadel

De stad Diest wil de citadelsite volledig verwarmen met hernieuwbare energie en kan voor het onderzoek hiernaar een beroep doen op ruim 100.000 euro subsidies van de provincie Vlaams-Brabant voor het project Bastion Duurzame Warmte,  waarvoor de stad samenwerkt met ERF (Erfgoedstichting Vlaams-Brabant) en het Leuvense studiebureau EXTRAQT. De projectmedewerkers doen onderzoek naar innovatieve, duurzame warmtetoepassingen voor de restauratie van het beschermd erfgoed.

Om de site volledig te verwarmen met hernieuwbare energie wil de stad gebruik maken van vernieuwende technieken zoals aquathermie, geothermie en riothermie. Eind 2023 bleek al, uit een onderzoek, dat er meer dan voldoende warmtepotentieel aanwezig is in drie vlakbij gelegen, duurzame warmtebronnen, met name de Demer, de rioolcollector van Aquafin en de ondergrond van de Allerheiligenberg zelf.

“Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie (Open Vld). “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten. Zo kreeg het project ‘Bastion van duurzame warmte’ van ons een subsidie van 110.955 euro. Dit pilootproject voor innovatieve, duurzame warmtetoepassingen in beschermd erfgoed, combineert drie groene warmtebronnen op één erfgoedsite. Samen zullen deze warmtebronnen kunnen instaan voor 20% van de warmtevraag van het centrum van Diest. De veelbelovende resultaten zullen ook nuttig zijn voor andere (erfgoed)sites in de provincie.”

Citadel altijd al duurzame site

Volgens schepen van Duurzaamheid Rick Brans (Open Diest) was de citadel altijd al een duurzame site. “Met hemelwaterrecuperatie, groendaken, en een constant binnenklimaat omwille van de dikke muren. Deze 19de-eeuwse technieken nemen we nu mee naar de 21ste eeuw door de site volledig fossielvrij te gaan verwarmen. De citadelsite in Diest wordt de komende decennia volledig gerestaureerd en moet daarbij uitgroeien tot een nieuw, bruisend stadsdeel. De restauratie zal gefaseerd verlopen."

Intussen werd al een regisseur aangesteld om de site alvast een tijdelijke invulling te geven.

Lees meer over