Begraafplaatsen krijgen nieuwe vorm: groener en meer kleuren

22 december 2022 | 13u16 | Gepost door christian.henn…
Lore Fourie op een begraafplaats in Landen

Een begraafplaats is meer dan een kerkhof en staat symbool voor de eerbied die we aan de overledenen betuigen. De begraafplaatsen meer kleur geven door groene paden en aanplantingen is de omvorming die het lokaal bestuur Landen aan deze locaties wenst te geven. Momenteel wordt gewerkt in Neerwinden en Walshoutem.

“In 2014 werd een toekomstvisie voor de vijftien kerkhoven in Landen goedgekeurd.  Sinds 2015 is het gebruik van pesticiden voor openbaar domein volledig verboden, wat het onderhoud duur en arbeidsintensief maakt. Ingroening zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt. We proberen dan ook zo veel mogelijk open ruimte te voorzien van beplantingen. “

“In de eerste fase werden de kleinere kerkhoven uitdovend en zijn daar voortaan enkel nog bijbegravingen, asverstooiingen en urnes mogelijk. De grotere begraafplaatsen moeten aantrekkelijker worden en evolueren naar parkbegraafplaatsen waar het aangenaam vertoeven is, met respect voor de emotionele en ecologische waarden. In de aanloop naar structurele veranderingen is de technische dienst gestart met het vergroenen van de kleinere begraafplaatsen. Ondertussen werden al negen kerkhoven zo omgevormd”, zegt schepen Lore Fourie.

“Het geduld van de nabestaanden wordt hierdoor soms op de proef gesteld. Zij worden immers geconfronteerd met tijdelijk moeilijk toegankelijke paden. In de afgelopen zes jaar is onze expertise gegroeid is en mogen we spreken van een positief eindresultaat van deze omvormingen. Waar eerst voorzichtig gestart werd met traditionele plantensoorten is bij de laatste werken geëxperimenteerd met kleurrijke variaties.”

Neerlanden, Walshoutem, Neerwinden

Zo werd de laatst omgevormde begraafplaats van Neerlanden verdienstelijk vijfde op de jaarlijkse prijsuitreiking van de Vereniging Voor Openbaar Groen, een organisatie die gemeentebesturen ondersteunt bij de uitbouw van hun openbaar groen,”aldus de schepen

Er werden dit jaar ook metingen verricht over het afvalverbruik op de begraafplaatsen. Daaruit blijkt dat de afvalbakken daar niet altijd op een correcte manier gebruikt worden. Er wordt daarom overgeschakeld naar nieuwe afvalbakken die bovendien niet meer aan de ingangen worden geplaatst.   Daarnaast worden gieterrekken om planten en bloemstukken te begieten gefaseerd aangekocht. De gieters kunnen met een gepast muntstuk gebruikt worden.

Momenteel wordt er volop gewerkt aan de voorbereidingen op de begraafplaats in Neerwinden en Walshoutem. In Neerwinden start de aanleg van een groene buffer begin 2023 en zal dit stilaan verder uitgewerkt worden. In Walshoutem zullen zes panden met grafzerken over een oppervlakte van 500 m² verwijderd worden om een nieuwe strooiweide en urneveld aan te leggen.

Info over de omvormingen  stadsmagazijn@landen.be, voor  verwijderen van graven burgerzaken@landen.be

Lees meer over