Gemeente wil vaderlandslievende herdenkingen herstructuren, VVGK wil er niet van weten

28 februari 2023 | 19u28 | Gepost door rik.poulman@te…
NSKB3

“Wij wensten graag de herdenkingen te herwerken zodat er ook meer aanwezigen zijn vanuit de eigen gemeente”, verduidelijkt burgemeester Kristof Mollu. Maar daar wil Vaderlandslievende Vereniging Groot-Kortenaken (VVGK) niet van weten. “Er wordt een politiek spelletje gespeeld waarmee het college op de harten van de vrijwilligers trapt die met hart en ziel de wensen van onze (over)grootouders/ouders in ere willen houden”, klinkt het bij VVGK.

“Op de vergadering met het schepencollege van 16 januari kregen wij te horen dat onze vereniging te veel geld kost aan de gemeenschap, ook dat er te weinig inwoners van Kortenaken aanwezig waren op de recepties”, zegt secretaris van de vereniging, Marijke Stiers. “Wij kregen ook te horen dat De Vlaamse Leeuw niet werd gespeeld op deze plechtigheden. Wij willen verduidelijken dat vaderlandslievende verenigingen deze verplichting niet hebben, aangezien wij alle gesneuvelden vertegenwoordigen. Onze mensen hebben zij aan zij gestreden voor de vrijheid van iedereen en er was geen verschil tussen Vlaming, Waal, Brusselaar, Limburger, enz. Iedere oud-strijder had maar één doel, namelijk onze vrijheid terug geven. Wij willen de wens van de echte oud-strijders blijven eren en geven niet toe aan dergelijke druk van enkele politiekers die een machtspelletje doen met ons als inzet.”

Lees verder onder de foto
NSKB2

Stiers: “Een aantal herdenkingen zouden geschrapt worden of slechts om de vijf jaar gehouden. Onze vereniging doet er al alles aan om zo gering mogelijke onkosten naar de gemeente te maken. Om 16 januari zijn wij na een overleg met het schepencollege van een kale reis thuisgekomen. Pas op 13 februari vernamen wij dat de financiële steun aan onze vereniging zou wegvallen, iets waar wij nog mee kunnen leven, maar het schepencollege was ook van plan om ons geen toestemming meer te geven voor het zelf organiseren van herdenkingen. Liever organiseert het schepencollege de herdenkingen zelf, ze weten wel niet welk protocol altijd van toepassing is, zetten ze liever gemeentepersoneel niet en wensen ze niet verder gebruik te maken van de vrijwilligers van de Vaderlandse Vereniging. Dat is dan een besparing die het schepencollege voor ogen heeft! Voor ons is het een koude douche.

Lees verder onder de foto
NSKB2

Gevraagd naar een reactie, antwoordt burgemeester Mollu: “In januari van dit jaar hebben we met het voltallige schepencollege een overleg gehad met KNSB Kortenaken (=VVGK nvda) omtrent de herdenkingen die werden gepland in 2023. Als gemeente ondersteunen we namelijk financieel deze herdenkingen en stellen we ook onze gebouwen hiervoor gratis ter beschikking. We wensten echter graag de herdenkingen te herwerken zodat er ook meer aanwezigen waren vanuit eigen gemeente. KNSB Kortenaken was hiertoe niet bereid waardoor we met het gemeentebestuur hebben besloten om de herdenkingen te herschikken en zelf de organisatie van de herdenkingen in handen te nemen.”

De Vaderlandslievende Vereniging Groot-Kortenaken wil zich niet neerleggen met de beslissing van het college en eist dat alle traditionele herdenkingen in ere worden hersteld.

Lees meer over