Flink wat biedingen op varkenskoppen tijdens Sint-Antoniusviering

varkenskop1

Er kwam vanmorgen flink wat volk opduiken voor de jaarlijkse varkenskoppenverkoop na de misviering voor Sint-Antonius in Wever, een gehucht van Glabbeek. Minstens duizend euro kan worden geschonken aan het rolstoel-hockeyteam waar Seppe Hemerijckx speelt, ook burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) kocht er eentje. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Sint-Antoniusvieringen worden rond deze tijd van het jaar in heel wat Vlaamse dorpen gehouden. Antonius, beter gekend als Toontje met het varken, leefde in de 3de-4de eeuw en werd hier aanbeden voor heel wat kwalen. Mag het geloof een beetje op zijn retour zijn, volksdevotie blijft wel bestaan. Naar wij vernemen wordt de varkensverkoop kortelings erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.

Ondanks de ijzige wind die er vanmorgen waaide, verdrongen heel wat mensen zich rond het spreekgestoelte waarop veilingmeester Louis Bruyninck had plaats genomen. Hij leidt de verkoop sinds mensenheugenis in goede banen. Burgemeester Peter Reekmans deel het hoogste bod voor de eerste van vier halve koppen. Voor het pronkstuk, een hele kop en naar de veilingmeester beweerde ook het schoonste exemplaar in jaren, werd tussen verschillende partijen hard geboden. Uiteindelijk ging beenhouwer Marc Verbiest ermee vandoor voor een bod van maar liefst € 500.

Lees verder onder de foto
varkenskoppen
De hoogste bieders met hun aankoop. De opbrengst gaat naar het rolstoelteam van Seppe.

De veiling was daarmee ten einde, maar de aanwezigen bleven nog lange tijd rondhangen, zich te goed doend aan jenevertjes, boterhammen met kop, witte en zwarte pensen en nog meer lokale specialiteiten. Hoeveel de verkoop van de varkenskoppen precies opbracht, is nog niet meegedeeld, maar Seppe Hemerijckx straalde alvast voor het mooie gedrag dat hij weldra mag ontvangen voor zijn rolstoel-hockeyteam waarmee hij aan internationale wedstrijden wil gaan deelnemen.

Lees meer over