Camera's moeten sluikstorters ontmoedigen en de hardleerse beboeten

Glabbeek camera's sluikstorten

Glabbeek zet vanaf eind september, drie jaar lang, camera's in tegen sluikstorten aan glasbollen en meerdere andere openbare plaatsen. Ze doen dat samen met afvalintercommunale Ecowerf.

Bedoeling is dat de camera’s regelmatig op een andere locaties worden geplaatst waarvan geweten is dat het hotspots zijn voor sluikstorters.

“Sluikstorten aan glasbollen of op andere openbare plaatsen veroorzaken niet alleen ergernis bij zowel inwoners als de gemeentediensten, het opruimen van zulke sluikstorten kost ook nog eens handenvol geld”, luidt het bij de gemeente.

Ecowerf zal, in samenspraak met de gemeente, de camera’s plaatsen en bekijkt de beelden. Vervolgens wordt er een bestuurlijk verslag door hen opgemaakt en ze moeten ook zorgen voor de identificatie van de sluikstorter.

“De gemeente zal, op basis van de verslagen, een GAS-boete en opruimkosten uitschrijven. Eender welke vorm van sluikstorten zal overtreders minimaal 912,20 euro per inbreuk kosten. Dit bedrag omvat de hoogste GAS-boete van 350 euro vermeerderd met dossierkosten van 94,8 euro en een minimale opruimkost van 467,40 euro of in totaal 912,20 euro. Hiermee wil de gemeente Glabbeek de hardnekkige sluikstorters gaan aanpakken en beboeten”, besluit schepen van Afval Kris Vanwinkelen (Dorpspartij).