Zelftesten cruciaal in de vaccinatiestrategie

thuistest corona
In de afgelopen maand zijn er ongeveer 400.000 zelftesten over de toonbanken van de apotheken gegaan. Ook nu meer en meer mensen zijn gevaccineerd, moeten we nog even volhouden. Zelftesten zijn een cruciaal middel die bijdragen tot onze veiligheid. Ze zijn enkel beschikbaar bij de apotheker, zodat hij of zij advies kan geven over het correct gebruik. Elke burger wordt aangeraden om zich twee keer per week te testen. Toch wordt dit volgens het Vlaams Apothekers Netwerk nog niet genoeg gedaan. Het is ook niet voor iedereen duidelijk wanneer je best een zelftest gebruikt en wanneer je een arts of contactcentrum moet contacteren.

“De overheid heeft ervoor gekozen om de zelftesten via de apotheken te verdelen net omdat er dan deskundig advies bij wordt gegeven”, zegt Hilde Deneyer, directeur Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). “Met het oog op de heropstart van de scholen en terrassen en met de nakende versoepelingen zijn zelftesten een belangrijk element om de veiligheid te garanderen.”

Het doel van de zelftesten is vooral om superverspreiders snel op te sporen. Ook daarom is het advies van de apotheker onmisbaar. “Stel je voor dat een besmette persoon een de test foutief uitvoert, negatief test en denkt dat dit wil zeggen dat hij of zij de hygiënemaatregelen niet meer moet volgen. Wanneer de testen zonder goede uitleg verkocht en gebruikt worden, kunnen ze in mijn ogen meer kwaad dan goed doen”, verduidelijkt Hilde Deneyer.

Wanneer en hoe vaak testen?

Zelftesten zijn bedoeld voor burgers zonder symptomen. Je gebruikt ze dus best niet als je ziek bent, een risicocontact hebt of op reis gaat. In deze gevallen moet je altijd een arts of testcentrum contacteren. Maar als we enkel mensen met symptomen blijven testen, zullen we asymptomatische superverspreiders missen.

Het is daarom de bedoeling dat iedereen zonder symptomen zich twee keer per week test. “Er zijn dus geen ‘speciale’ situaties om een zelftest te gebruiken en het is niet de bedoeling om maar één test te kopen en deze één keer te doen als er bijvoorbeeld bezoek komt”, zegt Hilde.

Teststrategie

De federale teststrategie bestaat uit 3 pijlers. Je hebt ten eerste de PCR testen (of sneltesten) voor mensen met symptomen, hoog risico contacten, reizigers etc.

Ten tweede, alle mensen die niet kunnen telewerken. Zij moeten regelmatig getest worden omdat zij meer contacten hebben.

Tenslotte heb je de zelftesten. Ze zijn iets minder betrouwbaar (80%) dan de PCR testen (99%) en snelle antigeentesten (95%). Ze werken enkel goed als we massaal testen. “Enkel als we inzetten op de 3 pijlers kunnen we de teststrategie optimaliseren en op deze manier de pandemie ook afremmen”, zegt Hilde.

Lees meer over