Gouverneur Jan Spooren bezoekt ziekenhuis van Tienen

Gouverneur Jan Spooren bezoekt het ziekenhuis van Tienen
Ook in de Vlaams-Brabantse ziekenhuizen is het alle hens aan dek om de toestroom van Covid-19 patiënten de nodige medische zorgen te verstrekken. Gouverneur Jan Spooren brengt samen met Dr. Haenen, hoofdgeneesheer van de provinciale crisiscel en René Wolfs, adjunct van de federale gezondheidsinspecteur een bezoek aan het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Tienen.

“Ik besef dat de druk op onze ziekenhuizen enorm groot is", aldus provinciegouverneur Jan Spooren (N-VA). "We zijn vooral bezorgd over het personeel, want voor hen is het fysiek en mentaal zwaar en zijn ze nog moe van de eerste Corona golf. Als gouverneur vind ik het belangrijk om te luisteren naar de noden en bezorgdheden van de ziekenhuizen en om deze aan te kaarten bij de Vlaamse en federale overheid."

Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis van Tienen, maar ook later op de dag tijdens het bezoek aan het Sint-Maria Ziekenhuis van Halle, wil de gouverneur vooral een hart onder de riem steken van het ziekenhuispersoneel, gaande van hoofdarts en verpleegkundige tot het keuken- en onderhoudspersoneel.  

“Door Covid-19 realiseerden we een staaltje van samenwerking in de zorgregio", aldus Hans Struyven directeur van het ziekenhuis in Tienen. "Als Covid-19 één zaak heeft aangetoond dan is het wel dat de 'ontschotting' van de zorg in de regio tot schitterende resultaten leidt. Door de samenwerking met de eerste lijn, het bestuur en het ziekenhuis is er een betere controle op in- en outflow van patiënten in het ziekenhuis. Hierdoor is de situatie in RZ Tienen voorlopig onder controle. Deze manier van samenwerken is een prototype van geïntegreerde zorg van de toekomst."

De gouverneur is aangenaam verrast door het creatief ondernemerschap van het ziekenhuis en hun samenwerking met de eerste lijn en de lokale besturen. Momenteel worden de plannen om de in- en uitstroom van patiënten gesmeed. Over een dikke week wordt de piek in de ziekenhuizen verwacht en om deze goed te kunnen managen werkt het ziekenhuis, samen met de eerste lijn, aan een schakelplan.  Men doet dit niet op vraag van de overheid maar uit eigen inzicht om de crisis te managen maar om de kwaliteitsvolle zorg naar de patiënten te garanderen.  

Ook burgemeester van Tienen, Katrien Partyka (CD&V) was aanwezig tijdens het bezoek. “De huidige crisis toont meer dan ooit aan dat nabije, professionele zorg  levensreddend is", reageerde de burgemeester. "We zijn blij dat we voor deze zorg kunnen rekenen op ons regionaal ziekenhuis.  Van in het begin was er een sterk samenwerking tussen alle Tiense stakeholders, dat is een belangrijke meerwaarde voor onze burgers.", besluit ze. 
 

Lees meer over