De wolf op stap door het Hageland

28 februari 2023 | 12u51 | Gepost door dvdg.media@tel…
Wolf
De wolf is klaarblijkelijk ook op stap in het Hageland. Een eenzaat kon duidelijk in beeld gebracht worden in Bekkevoort.

Nadat op maandag 27 februari al een wolf werd gemeld uit Bierbeek, kon een waarnemer op dinsdagochtend rond 8u30 beelden maken van een wolf die een straat oversteekt vlakbij de bebouwde kom van Molenbeek-Wersbeek, deelgemeente van Bekkevoort in Vlaams-Brabant.

Welkom Wolf is ervan overtuigd dat het effectief om een wolf gaat, een jonge zwerver die zijn ouderlijk roedel heeft verlaten en op zoek is naar een eigen leefgebied. "Dergelijke zwervers kunnen enorme afstanden afleggen, tot zelfs duizenden kilometers doorheen heel Europa. Daarbij komen ze op de gekste plaatsen terecht, ook in de buurt van mensen. Gelukkig zijn wolven volstrekt ongevaarlijk voor mensen; laat ze met rust, geef ze de ruimte en ze zullen spontaan een uitweg zoeken naar een meer wolfvriendelijke omgeving, zoals de natuur of een open landbouwlandschap", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Geen blijver

Volgens Welkom Wolf zal de wolf niet snel een geschikt leefgebied vinden in Vlaams-Brabant. "De ruimtebehoefte van wolven is enorm; wolven denken niet in gemeenten, maar in halve provincies. Geen enkele regio in Vlaams-Brabant biedt momenteel voldoende rustige natuur in combinatie met voldoende wilde prooien zoals ree en everzwijn om echt aantrekkelijk te zijn voor wolven", zegt Loos.

Gevaar voor uw dieren

Deze wolf zal dus niet lang in de regio blijven, maar zolang hij dat wel nog doet, is het raadzaam om alle kleinvee dat niet beschermd is met een wolfproof schrikdraadomheining tijdelijk op te hokken. In de natuur zijn vooral hazen, reeën en jonge wilde zwijnen geschikt als wolvenvoer, maar ook onbeschermde schapen, geiten, alpaca's, lama's, wallaby's en damherten zijn mogelijke prooien voor een jongvolwassen zwervende wolf. 

Wolven springen niet graag, maar graven veeleer onder omheiningen door. Alleen een echte wolfproof omheining, zoals aangegeven op www.welkomwolf.be/schrikdraad, houdt een wolf tegen. "Omdat Vlaams-Brabant slechts een doortrekgebied is voor wolven en er niet meteen een vestiging te verwachten is, zijn er in de provincie nog geen Vlaamse subsidies beschikbaar voor het wolf-proof maken van bestaande omheiningen, zoals dat bijvoorbeeld in Limburg en delen van de provincie Antwerpen wel al het geval is", meldt Welkom Wolf.

Wie denkt de wolf gezien te hebben, mag zijn waarneming doorgeven aan het meldpunt van Welkom Wolf via 0495-32 53 30 (Jan Loos) of wolven@landschapvzw.be

Lees meer over