Meerderheid en oppositie oneens over investeringen in sport, cultuur en wateroverlast in Linter

31 december 2021 | 15u39 | Gepost door christian.henn…
Gemeentehuis Linter

De Open VLD –oppositie heeft in Linter tegen het meerjarenplan gestemd. “Wij maken ons zorgen over het stijgen van de financiële schulden van 4 naar 12 miljoen euro in twee jaar tijd”, aldus Eddy Ladang (Open VLD). “Onzin, Linter is één van de gemeenten met de laagste schuldgraad per inwoner”, reageert burgemeester Marc Wijnants. (CD&V)

Open VLD had vooral kritiek op het project 2020 sport- en recreatiezone, waarbij het krediet opgetrokken wordt van 5 miljoen naar 7 miljoen euro. “Vooral dat laatste begint Open Vld-Linter toch zorgen te baren. Bij de oplevering en afrekening binnen 5 jaar of later zou de kostprijs wel eens kunnen oplopen tot tegen de 10 miljoen euro. Wij gaan volgend jaar dit dossier nog eens grondig onderzoeken want voor ons heeft een prestigeproject met een prijskaartje van tegen de 10 miljoen euro toch een te grote impact op een kleine gemeente als Linter”, aldus Eddy Ladang.

“Wij hebben de voorbije legislatuur en ook deze periode de leningslast spectaculair afgebouwd met het oog op toekomstige investeringen. De investeringen tot op vandaag komen immers uit eigen middelen. De investeringen die we nu realiseren, worden nu gerealiseerd via externe middelen. De rente staat historisch laag. Open-VLD schreeuwt al sinds jaren moord en brand dat er niet geïnvesteerd wordt in sport en cultuur. Wel, wij willen eindelijk deze achterstand inhalen”, aldus burgemeester Marc Wijnants.

Wateroverlast

“Er is geen extra budget voorzien om wateroverlast te voorkomen om bv. wachtbekkens aan te leggen,  dit in schril contrast met Zoutleeuw waar men 1 miljoen euro voorziet”, aldus Eddy Ladang.  “Wij zijn nu samen met alle Getegemeenten (Hoegaarden, Tienen, Landen, Linter, Zoutleeuw en Geetbets), de VMM , de Provincie een plan aan het ontwikkelen tegen wateroverlast. Uit deze studie zal blijken wat en hoe we de wateroverlast over de hele regio kunnen aanpakken. Nu verwijzen naar anderen is dus totaal niet op zijn plaats”, besluit de burgemeester


 

Lees meer over