Hoegaardse holle wegen worden klaargemaakt voor wandelaars

1 maart 2021 | 14u24 | Gepost door christian.henn…
Onderhoud holle wegen
De holle wegen in Hoegaarden zijn vermaard en een aantrekkingspool. Men zegt wel eens dat Hoegaarden het dichtste holle wegennet van Europa heeft. Een verklaring voor het dichte holle wegennet moet in de geschiedenis gezocht worden. Omdat Hoegaarden een Luikse enclave was, is de brouwersgemeente nooit het jachtgebied geweest van de Hertog van Brabant. Vandaar dat men in Hoegaarden vrij vroeg startte met de ontbossing en akkerbouw, en dat zo de holle wegen ontstonden. Alleszins deze winterperiode is er stevig in gewerkt.

Tijdens de winterperiode is er stevig gewerkt in de holle wegen, de veldwegen en de voetwegjes. Hiermee realiseert de gemeente twee doelen, namelijk de toegang garanderen voor wandelaars, fietsers en landbouwverkeer en tegelijk de natuurwaarde verhogen.

Voor de wandelaars en de fietsers worden de voetwegjes in de gemeente jaarlijks twee keer gemaaid en gesnoeid. Hiervoor doet de gemeente beroep op de ploegen van IGO en De Winning, in samenwerking met de Provincie Vlaams Brabant en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Voor de landbouwers worden de overhangende takken langs veldwegen en landbouwpercelen gesnoeid. Kleine takken worden verwijderd met een klepelmaaier, dikkere takken worden met de hand afgezaagd.

De bermen van de holle wegen, veldwegen en voetwegjes zijn een toevluchtsoord voor dieren en planten. De ene soort vertoeft enkel op jong hout in de schaduw, terwijl de andere net oud hout in de zon verkiest. Bij de snoeiwerken wordt rekening gehouden met deze biodiversiteit. Het is dus belangrijk om voor wat variatie te zorgen. Daarom is er fasering van de werken, dit wil zeggen niet de hele berm in één keer aanpakken, maar ieder jaar bepaalde stroken. Sommige bomen krijgen iedere tien jaar een snoeibeurt, anderen groeien uit tot grote exemplaren. Deze aanpak resulteert in een berm met lage struiken en hoge bomen, jonge en oude beplanting, levend en dood hout.

Lees meer over