Hoegaards Erfgoed slaat alarm voor mogelijke verdwijning pastoorsgraven: maar is een pastoor meer dan een ander?

10 november 2021 | 12u49 | Gepost door christian.henn…
De vier graven
Aan het bovenste vak van de Hoegaardse begraafplaats rechts naar boven toe, hangen van in de Allerheiligenperiode plaatjes. Wie de concessie wil verlengen krijgt daar 1 jaar de tijd voor. Mogelijk verdwijnen hierdoor een aantal historische pastoorsgraven. Hoegaards Erfgoed vzw slaat alarm. “Geen enkel graf moet weg als de concessie betaald wordt”, reageert schepen Filip Havet.

‘Hoegaards Erfgoed vzw heeft, in een uitvoerige inventarisering van graven, gepleit voor het behoud van oude grafzerken ofwel wegens hun monumentale karakter, ofwel wegens het historische belang van de overleden personen. In de nu aangekondigde sanering van een volgend vak op de begraafplaats aan de Walestraat, sneuvelen vier op een rij gelegen pastoorsgraven.’, aldus een mededeling van de vzw. Wij vonden nochtans slechts aan twee van de vier graven een paaltje, namelijk bij Heujsdens en Putzeys.

“Er zijn inderdaad maar aan twee van die graven paaltjes. Vermoedelijk is de concessie daar betaald. Ik constateerde wel dat er op drie van de vier graven zelfs geen pot chrysanten ligt. Zo fel worden die pastoors dan toch niet meer herdacht.  En bovendien: is een pastoor meer dan een andere? In de dood is er toch gelijkheid voor iedereen. Maar als de kerkfabriek die concessies betaalt is er toch geen probleem”, zegt schepen voor Begraafplaatsen Filip Havet (CD&V).

 ‘Het gaat om de graf van de Hoegaardier Victor Putzeys (+1955) die onder andere pastoor was in Bomal. Ernaast ligt Joseph Goidts (+1938) begraven die als seminarist overleed in Soissons. Een stap verder vond pastoor Alfred Heujsdens (+1964) een rustplaats. Tussen Heujsdens en burgemeester Frans Huon, ligt het graf van kanunnik Emiel Vanhagendoren (+1993)’, zo beschrijft de vzw de toestand.

Louvain-la-Neuve

Vanhagendoren , in Hoegaarden geboren in 1911 , staat in de geschiedenis bekend als beheerder-inspecteur van de KU Leuven. Hij regelde de materiële overgang van de UCL naar Ottignies. In1961 rekende hij de nood aan nuttige oppervlakte voor de KUL/UCL uit op een verdubbeling. In Leuven en Heverlee zou men daarvoor niet de ruimte vinden. Zodra de politiek besliste tot de splitsing van de Leuvense universiteit regelde Vanhagendoren de aankoop van meer dan achthonderd hectare voor Louvain-la-Neuve in Ottignies.

De Tienenaar Heuysdens kwam in Hoegaarden toe in 1935 vergezeld door supporters in drie autobussen uit zijn vorige parochie in Mol. Dorpsgenoot Joseph Goidts werd maar 27 jaar. Hij overleed in Frankrijk in 1938. Victor Putzeys, geboren in Hoegaarden in 1857, was priester in Genval, Essenbeek en Bomal. Victor keerde terug naar Hoegaarden waar hij in 1935 overleed.

Lees meer over