Hoegaarden verzet zich tegen mogelijke inplanting windmolens: "Gaat zicht op Hoxem en Oorbeek verstoren"

2 mei 2022 | 15u47 | Gepost door christian.henn…
De inplanting van de windmolens tussen Hauthem, Hoxem en Oorbeek

In Hoegaarden zijn ze niet te spreken over de plannen van Engie om vier nieuwe windmolens langs de E40 te plaatsen. Het project zou er komen ten zuiden van de E40 en de spoorweg, tussen afrit 24 en afrit 25, eigenlijk langs de Waversesteenweg in Hoegaarden, tussen de spoorwegbrug en het monument van Parramore. Het project is nog in vooronderzoek en zal weldra ingediend worden. De gemeente Hoegaarden zal alleszins negatief advies geven. In Tienen wil men eerst het onderzoek afwachten.

Engie is het project bij de verschillende gemeenten komen voorstellen en er was eerst nog onduidelijkheid aan welke kant van de E40 ze zouden komen. Schepen voor Leefmilieu, Liesbeth Vanderloock (CD&V) uit Tienen: “Wij kunnen nu nog niet zeggen welk standpunt we gaan innemen. Alles moet nog grondig onderzocht worden.”

Lees verder onder de foto

Visualisatie Windmolens
Windmolens vanuit Oorbeek gezien

Liever zonnepark

Schepen Hans Decoster (CD&V) uit Hoegaarden is categoriek: “Wij zijn absoluut tegen. Dit gaat een negatieve beeldvorming geven op Hoxem. Let wel, wij zijn niet tegen windmolens en wij willen er drie, maar dan niet op die plaats. De enige mogelijke locatie voor Hoegaarden is tussen Outgaarden en Hélécine, omdat daar al windmolens zijn en ze niet zullen storen.”

“Voor de bevoorrading van Hoegaarden hebben we drie windmolens nodig, zeker niet meer. Maar we hebben recent in die regio Outgaarden 4 hectare grond gekocht, waar we de mogelijkheid van een zonnepark onderzoeken. Als we daar zonnepanelen kunnen plaatsen hebben we helemaal geen windmolens nodig”.

Lees verder onder de foto

Zonnepark
Een zonnepark is minder storend dan windmolens

Overal ontwikkelaars

“We worden op dit ogenblik van overal belaagd door ontwikkelaars die nieuwe aanvragen voor windturbines indienen. Wij zullen alleszins negatief adviseren”, aldus Hans Decoster. In de buurt zijn er inderdaad nog andere aanvragen voor windmolens door Storm en Elicio.

Engie zou op 5 mei de vergunning aanvragen en op 23 mei een infovergadering organiseren. Zij maken zich sterk dat met deze turbines 14.200 ton/jaar CO2 wordt bespaard en dat er stroom zou voorzien zijn voor 9000 gezinnen. Als het dossier vlot kunnen de werken in januari 2024 starten.

Lees meer over