Camera's moeten pakkans op sluikstorters verhogen in Glabbeek

Afval Glabbeek
Glabbeek blijft jagen op sluikstorters. Na het verhogen van de boetes komen er nu ook camera’s om overtreders op heterdaad te betrappen. Het is burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) menens. "Omdat we merken dat het sluikstorten overduidelijk blijft toenemen, gaan we nu ook de pakkans op stortgevoelige locaties met mobiele sluikstortcamera’s verhogen. 

In de gemeente wordt het gebruik van het containerpark zo goed als gratis maar voor sluikstorters hebben ze geen genade meer. “Op de gemeenteraad van juni werd intussen ook al een nieuwe gemeentelijke regelgeving goedgekeurd waardoor boetes voor sluikstorten in Glabbeek fors gestegen zijn. Eender welke vorm van sluikstorten kost de overtreders in Glabbeek nu minimaal 912,20 euro per inbreuk. Dit bedrag omvat de hoogste GAS-boete van 350 euro vermeerderd met dossierkosten van 94,8 euro en een minimale opruimkost van 467,40 euro, in totaal 912,20 euro. Maar tegelijk gaat de gemeente ook de pakkans op sluikstorten fors verhogen”, zegt Reekmans.

 Daarom komen er extra camera's om overtreders op heterdaad te betrappen, want, zo zeggen ze in Glabbeek,  “Het opruimen van sluikstorten kost de gemeente heel wat werkuren aan opruimkosten."

De meerderheid vindt haar beslissing meer dan gerechtvaardigd omdat ze het containerpark quasi gratis maakt vanaf volgend jaar "Wie vanaf nu nog denkt zijn of haar afval te kunnen dumpen in de natuur, op straat, op velden of aan glasbollen weet dat als hij of zij gepakt wordt minimaal 912,20 euro zal mogen ophoesten. Bovendien kunnen deze kosten zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van het sluikstort. We laten niet langer toe dat enkele asocialen meerdere locaties in ons dorp blijven omtoveren in een stort. Omdat we merken dat het sluikstorten overduidelijk blijft toenemen, gaan we nu ook de pakkans op stortgevoelige locaties met mobiele sluikstortcamera’s verhogen. Deze mobiele sluikstortcamera’s zullen afwisselend op meerdere locaties geplaatst worden en op sommige locaties ook verdoken opgesteld worden. De gemeente sluit hierover met Ecowerf een contract af voor 3 jaar.” 

Lees meer over