Boer trekt met merrie naar kapel Heinkensberg (Glabbeek) en hoopt op flink veulen

kapel Heinkensberg
De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besliste eind maart om de kapel Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten in de Heinkensbergstraat te Wever (Glabbeek) als waardevol te erkennen. De kapel werd eind 16de eeuw gebouwd en is nog steeds bekend als bedevaartsoord. Met soms merkwaardige taferelen.

Als dank voor de overwinning op een van de geuzenlegers van graaf Willem van Nassau, liet de Spaanse generaal Dyonisius Vicca een kapelletje oprichten op de Heinkensberg ter ere van O.L.Vrouw. Vicca zorgde ook voor een fraai beeld. De kapel werd al heel snel bekend als bedevaartsoord. “Vroeger plachten boeren en boerinnen op bedevaart te komen als het karnen van de melk niet meeviel”, schrijft Valeer Wouters is zijn omvangrijk naslagwerk ‘Legendarisch en vroom Hageland’. “Er was zelfs eens een boer die met zijn merrie tot in het portaal van de kapel kwam om zo af te smeken dat ze een flink veulen zou krijgen. Oudere mensen beweren wel eens dat O.L.Vrouw van de Heinkensberg ervoor zorgt dat de streek van donder en bliksem gevrijwaard blijft.”

Ook vandaag nog staat de kapel bij veel mensen uit de wijde omgeving generaties lang bekend als een plaats van rust. Andere branden er een kaarsje en leggen hun zorgen in de handen van Maria of komen bidden om genezing. Het bleef op de Heinkensberg lange tijd de gewoonte dat mensen die wonderbaarlijk genazen hun krukken neerlegden aan de voeten van het beeld.

Op 15 augustus, het feest van Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming, vindt de jaarlijkse eucharistieviering in openlucht plaats aan de kapel om 10 uur. In de namiddag gaat de kleurrijke processie uit: er wordt vertrokken aan de Sint-Antoniuskerk van Wever tot aan de kapel.

Om de 25 jaar gaat er een praalstoet uit met wagens en groepen. De laatste dateert van 1997. De kapel werd meermaals vergroot, o.a. in 1900. In 1922 werd er een koor aangebouwd ter gelegenheid van de viering van de 350ste verjaardag van de kapel. In 1966 werd de vervallen kapel heropgebouwd onder pastoor Savonet.

De mooie glasramen zijn van de hand van de gerenommeerde glazenier Maurits Nevens. Vóór de kapel is er een sfeervol grasveld aangelegd met berken. Er staat een beeld van O.-L.-Vrouw Moeder van de Goede Hoop. Langs twee paadjes bevinden zich zeven kapelletjes met bovenaan bronzen platen, die de zeven smarten van Maria uitbeelden. De kapel is elke dag open: in de zomer van 8 tot 20.30 uur en in de winter van 8 tot 19 uur.

Lees meer over