Opportuniteit voor Jazz Tienen

cartoon jazz

Het doek is gevallen. Gent Jazz is failliet en als wij de kranten mogen geloven ziet het er ook somber uit voor Jazz Middelheim. Een opportuniteit voor Jazz Tienen, sinds een paar jaren beloftevolle organisator van concerten en klaar om in het gat in de markt te duiken.

Naar verluidt heeft een en ander te maken met de nogal exorbitante levensstijl van de man die in Gent de touwtjes in handen had en de kosten daarvan afwentelde op de vzw achter de organisatie. ’t Zijn dingen die af en toe wel eens gebeuren. Geld is er om uitgegeven te worden, ook al is het niet. Nu, hij is niet de enige die er zo over denkt in dit gezegende land aan de Noordzee. Het mag in Tienen de pret niet bederver, waar ze bij Jazz Tienen nieuwe mogelijkheden zien opduiken.

Jazz Tienen ontpopte zich op luttele jaren tijd tot een niet meer weg te denken evenementenorganisatie in de suikerstad. Ontstaan vanuit wekelijkse jamsessies met gepassioneerde muzikanten tijdens de zomermaanden en als hoogtepunten een paar concerten in de ruïne van de voormalige Paterskers, streek de hele organisatie drie jaar geleden neer in het Oud College. Deze zomer verkaste ze ook nog eens naar de Grote Markt met een schitterend programma van enerzijds ontluikend en anderzijds matuur regionaal talent. Het werd gesmaakt.

Merovinger

“Oké, jammer natuurlijk dat de collega’s in Gent er de brui moeten aan geven, maar dat geeft ons een onverwachte kans”, horen wij van een intimus achter de schermen. “Jazz lééft, dat is wel duidelijk. Wij zijn een nog jonge organisatie, maar als je bekijkt wat wij hier in oost Brabant al op het podium hebben gebracht, moeten wij echt niet verlegen zijn. Er is meer mogelijk. Nu het stedelijk museum Het Toreke nog amper gebruikt wordt en nauwelijks bezoekers trekt, zie ik het mogelijk om het cellencomplex te ontruimen en in te richten als repetitielokaal voor beginnende jazzcombo’s. De benedenzaal kan dienen om op regelmatige basis concerten te organiseren. Een win-winsituatie. Mits wat goede afspraken te maken met de stad, huren wij het complex voor een zacht prijsje. Daar staat tegenover dat de locatie nuttig wordt gebruikt en toch geregeld volk over de vloer krijgt, hetgeen nu niet het geval is. En om op uw vraag te antwoorden wat we doen met de vitrinekasten die er staan? Gewoon laten staan. We leggen er een propere doek over en wij hebben meteen tafels waar onze gasten hun pintjes of wijnglazen kunnen op deponeren. Dat geraamte van die Viking, of is het een Merovinger, wat dan ook, en die scherven van Romeinse vazen zullen er geen last van hebben. En dan nog, jij weet het misschien niet meer, maar in die zaal staat ook nog een bar waar ze vroeger, toen er nog tentoonstellingen waren, drankjes serveerden tijdens vernissages. Bruikbaar toch!”