Ongemak op de retirade

Cartoon
Een reportage in het Franse lifestylemagazine Paris Match over de Russische president Vladimir Poetin bezorgde recent een paar bestuurders van onze stad klamme handjes.

Een van de onafhankelijke redacteuren beweerde namelijk dat toiletbezoeken van de eerste burger van het gigantische Aziatisch-Europese land aan vreemde mogendheden, nogal wat voeten in de aarde heeft. Het is algemeen bekend dat deze voormalige KBG-spion bijzonder alert is voor elke mogelijke bedreiging van zijn persoon. Voor hem is dat reden genoeg om geen gebruik te maken van buitenlandse plees, die te laten voor wat ze zijn en steeds zijn eigen chemische exemplaar overal ter wereld mee te sleuren. Het gaat zelfs zo ver dat een vertrouweling ermee gelast zou zijn erover te waken dat de presidentiële fecaliën mee naar het vaderland worden genomen om zo te voorkomen dat onderzoekers van andere landen bij manier van spreken hun neus in de staatshoofdelijke uitwerpselen zouden steken om geïnformeerd te raken over zijn gezondheidstoestand.

Het relaas deed meteen alarmbellen afgaan bij enkele tenoren van onze lokale politiek. Een acute paranoia-aanval noopte hen tot het nemen van gepaste maatregelen. Uiteraard gingen ze daarbij niet zo ver als het staatshoofd van het land van wodka en kaviaar. Nu de plaatselijke verkiezingen er zitten aan te komen en met de wetenschap in het achterhoofd dat de pionnen op het Tiense schaakbord grondig doorheen werden geschud - een voorlopig nog niet eens voltooid feit - staan de zenuwen tot het uiterste gespannen, vandaar. Kandidaten die hun mandaat verlengd willen zien, kunnen dan ook niet alert genoeg zijn in hun doen en laten.

Hoe sterk de argwaan naar vermeende politieke tegenstanders toeneemt, is moeilijk in te schatten, doch een paar actieve participanten aan het Tiense nachtleven op de Grote Markt beweren bij hoog en bij laag dat ze op regelmatige stonden nog licht zien branden op het stadhuis. Komt daarbij ook nog eens dat onderhoudspersoneel bij het aanvangen van hun shift merkwaardig grote hoeveelheden gebruikte dettoldoekjes ontwaren in de pedaalemmer van enkele schepenlokalen.

“Ge moet de dag van vandaag uw gedragingen bewaken met de precisie van een horlogemaker en met de alertheid van een nachtwaker”, vertelt een mandataris over zijn bezorgdheden. “Wie weet waartoe uw tegenstanders met het gebruik van artificiële intelligentie allemaal niet in staat zijn. Langs de andere kant mogen wij ons niet van slag laten brengen. Wij zijn nu met onze partij volop bezig met het uitzoeken van geschikte individuen om onze kieslijst te bemensen. En neem gerust van mij aan dat het personen zullen zijn waarmee wij door eenzelfde deur kunnen wandelen.

Rik Poulman