Wat de geschiedenis ons leert

Cartoon

“Als je het verleden niet kent, kan je het heden niet begrijpen en de toekomst niet vormgeven.” Wijze woorden van de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl tijdens zijn Bondsdagtoespraak op 1 juni 1995. Die had hij geleend van de Nederlandse historicus en filosoof Johan Huizinga (1872-1945). Ze zijn intussen gemeengoed geworden.

Mogelijk had ook burgemeester Katrien Partyka het citaat in gedachten toen ze tijdens de jongste gemeenteraad heel uitvoering uitweidde over Kumtich als grootste deelgemeente van Tienen. “De inwoners vormen al sinds de Gallo-Romeinse tijd een hechte gemeenschap”, aldus Partyka. Reden van haar betoog was een discussie omtrent de mogelijke verkoop van het buurtpark in Kumtich. Daarover zegt de burgemeester dat er nog lang geen uitsluitsel over bestaat. In overleg met de Vlaamse Bouwmeester gaat binnenkort een studiebureau aan de slag om het hele dorp onder de loep te nemen. Buurtbewoners zullen daarbij nauw betrokken worden. Het staat als een paal boven water dat er in het dorp nood is aan een buurtpark. Of dat op de huidige locatie moet blijven of elders ingeplant zal worden, daar gaan heel slimme mensen over adviseren.

Nog meer geschiedenis kwam op dezelfde raadszitting ter sprake. De organisatie van een muziekfestival ziet zich roet in het eten gestrooid door een heilige uit de derde of vierde eeuw. Het is namelijk zo dat Tienen Kermis al sinds mensenheugenis eind juni wordt gevierd op de Grote Markt. Traditioneel vindt die tien dagen lang plaats en begint ze in het weekend van 21 juni, de feestdag van Sint-Martinus van Tongeren, bijgenaamd apostel van het Haspengouw. Dat heiligengedoe werd in 2022 omgezet in een stedelijk reglement waarbij werd bepaald dat de kermis zou behouden blijven tijdens de twee laatste weekends van juni en de dagen daartussen. Een administratieve kwestie die het succesvolle Sweet City Festival uit het oog verloor toen ze haar zomereditie maanden geleden plande op 28 en 29 juni, eveneens op de Grote Markt. Naar verluidt een menselijke, maar wreed ambetante situatie. Zo’n dansfestival valt moeilijk te combineren met kermisattracties.

Een plausibele oplossing ligt niet meteen voor de hand. De kermisperiode verschuiven naar een andere datum of inkorten valt niet te rijmen met engagementen die de uitbaters van attracties elders hebben gemaakt. Bovendien druist zoiets in tegen het stedelijk reglement. Het Sint-Jorisplein als alternatieve locatie voor het festival is het overwegen waard, maar daarmee verdwijnt voor even de grootste parking van de stad. De oplossing schuilt mogelijk in een klein hoekje. Vernamen wij op de gemeenteraad niet dat de ondergrondse Centrumparking aan de Alexianenweg tijdens het weekend grotendeels leeg staat? Sweet City gaat ondergronds. Het ei van Columbus, niet?

Rik Poulman