Clash der contreien

31 augustus 2021 | 20u05 | Gepost door rik.poulman@te…
Cartoon contreien
Spookt het melodietje “'t Is weer voorbij die mooie zomer”, de hitsingle van Gerard Cox uit 1973, bij jou door het hoofd? Je bent niet de enige. Het verlangen naar wat er dit jaar zo goed als niet is geweest. Niet getreurd, de schoolvriendjes en/of -collega’s verwelkomen je blijgezind. Tienen maakt zich middelerwijl op voor de clash der contreien.
 

Voor wie niet helemaal mee is, even het verleden oprakelen want het coronabeestje was ook hier spelbreker in 2020. Iedereen kent wel de roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford of de paardenrace op de Piazza del Campo in Siena, Italië, waar de wijken het tegen elkaar opnemen. Sinds 2018 kent Tienen ook zo’n wedstrijd: de Lazuur. De naam is ontleend aan het lazuurblauw uit de Tiense vlag en het wapenschild; de uitdaging een aflossingswedstrijd in schaap-dragen.

Dat vraagt een woordje uitleg. Tienen mag de dag van vandaag wereldbekend zijn voor zijn onovertroffen suiker, in de middeleeuwen moest die heerlijke zoetstof zoals wij die nu kunnen nog worden uitgevonden. De 14de-eeuwse doorsnee Tienenaar verdiende zijn dagelijkse boterham in de wol- en lakennijverheid. Het schone liedje heeft door epidemieën en oorlogen niet zo lang geduurd, maar de stad hield er wel de spotnaam van Schapenkoppen aan over naast die van Kweiker. Het ligt bijgevolg een beetje voor de hand dat tijdens de Kweikersdag, de officiële Tiense feestdag op 10de dag van de 10de maand van ieder jaar een wedstrijd wordt gehouden met het schaap als belangrijkste component.

Zelfgemaakt schaap

Net als bij de Engelsen en de Italianen zijn gezonde wedijver, broederlijkheid en samenhorigheid de bijzonderste eigenschappen van de Lazuur. De wijken, voor de gelegenheid bestempeld als contreien, een woord waarmee een gebied of buurt mee wordt omschreven, nemen het tegen mekaar op in een aflossingswedstrijd waarbij een zelfgemaakt schaap met een volume van minstens een halve m³ en een gewicht van minimum 4 kg op de schouders worden getorst. Deelnemers dossen zich in de kleuren van hun contrei waarvoor ze inspiratie kunnen vinden in historische vlaggen of wapenschilden

Elke ploeg telt minstens tien deelnemers uit verschillende leeftijdscategorieën. Elk team moet tien rondes afleggen. De contrei met het mooiste schaap, het mooist uitgedoste team of de beste supportersploeg krijgt bovendien een voorsprong aan de start. De winnende contrei is het team dat na tien volledig afgelegde rondes zijn schaap als eerste over de finish brengt. De winnaar krijgt het ‘Gouden Vaandel’ en een ereplaats tijdens de feestelijke intrede van de Tiense reuzen op de Kweikersdag. Maar het gaat hem bovenal om de eer en het plezier. Contreien dezer stad, grijp uw kans voor eeuwige roem en ga meteen creatief aan de slag.

Lees meer over