Leonardus zorgde voor geen felle regens tijdens processie in Zoutleeuw: "Straffe heilige"

6 juni 2022 | 15u38 | Gepost door rik.poulman@te…
Leon1

Sinds 1274 trekt op tweede Pinksterdag de Sint-Leonardusprocessie door de pittoreske straten van Zoutleeuw. De verering voor Leonardus leeft nog sterk in het stadje. Hij is een straffe heilige. Vandaag behoedde hij zijn gelovigen voor een fikse regenbui.

Twee jaar na mekaar kon de processie niet plaats vinden door de corona-epidemie. Gisteren zag het er even niet goed uit. Hevige stortregens zetten in aanpalende gemeenten de straten onder water, maar het centrum van Zoutleeuw bleef van het ergste gespaard. De hemelsluizen bleven vandaag grotendeels dicht.

Lees verder onder de foto
Leonard2

Om 10 uur ging Mrg. Koen Vanhoutte, hulpbisschop van het aartsbisdom, de eucharistieviering voor en begeleidde daarna de processie. Die beeldt het leven van de heilige uit.

Volgens de legende groeide Leonardus op aan het hof van de Frankische koning Clovis. Hij ontving het doopsel en later onderwijs van de heilige Remigius. De koning zelf was zijn peter, diens eega Clothilde zijn meter. Door zijn goeie verstandhouding met de koning kreeg hij van die laatste wel een en ander geregeld. Zo trad hij op als beschermer van gevangenen en zwangere vrouwen. Een kerkelijke carrière zag hij voor zichzelf niet zitten en dus weigerde hij de bisschopsstaf. Hij trok zich terug in het stadje Noblat in de Limousin. Vandaag ligt Saint-Léonard de Noblat op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Lees verder onder de foto
leon5

Zijn vroomheid en vermaardheid reikten vanuit het Franse zuidwesten tot aan de grens tussen Hageland en Haspengouw. Leonardus werd patroonheilige van Zoutleeuw en kreeg een prachtige kerk aan hem gewijd. In de loop van de geschiedenis ontwikkelden zich in de regio kloosters, een begijnhof en geestelijken hielden zich ook bezig met onderwijs en ziekenverzorging.

De jaarlijkse processie trekt nog ieder jaar enkele duizenden naar het stadje. Honderden stedelingen stappen erin mee en beelden het leven van de heilige uit.

Lees verder onder de foto
Leon3

Nog dit: Leonardus is patroon van heel wat harde werkers als de boeren, stalknechten, vervoerders, smeden, slotenmakers, mijnwerkers… Hij wordt aangeroepen door vrouwen tijdens hun bevalling, tegen hoofdpijn en geslachtsziekten en tegen inbraken en inbrekers. Ook als je last hebt van reuma een aanverwante ziekten ben je met hem aan het goede adres.

Eens de processie voorbij, mag het er in Zoutleeuw ietsje losser aan toegaan. De Sinksenfoor staat er nog tot morgenavond.

Zopas verscheen het boek “De voormalige collegiale Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw”, met 164 pag. tekst van Ward Hendrickx  en 184 foto’s van Guido Coningx. Het boek is uitgegeven door de: vzw De Vrienden van Zoutleeuw. Info: www.vriendenzoutleeuw.be.

leon6
Na de processie even verpozen op een terrasje en dan naar de Sinksenkermis

Lees meer over