Vooruit verlaat gemeenteraad uit protest tegen masterplan

stadhuis tienen

De Vooruit oppositie in Tienen is niet blij met het zogenaamde Masterplan. Uit protest verlieten de raadsleden van de partij  donderdag 27 april de gemeenteraad toen het plan er op tafel werd gelegd. 

“We hoorden over dit dossier deze week voor de eerste keer via een commissie waar we natuurlijk op zich blij mee zijn. Het is een heel lijvig dossier waar we onvoldoende tijd voor hebben gehad om het deftig na te kijken en onze reacties te formuleren. We waren ook verbaasd dat er hierover afgelopen dinsdag al een persconferentie werd georganiseerd, er werd niet eens over gedebatteerd in de gemeenteraad. Het lijkt alsof elke beslissing ons door de strot wordt geramd zonder enige communicatie. We wilden een duidelijk statement maken en zeggen dat dit niet kan, daarom hebben we de gemeenteraad verlaten”, zegt Nele Daenen.

De partij heeft ook vragen bij de werken die worden uitgevoerd aan de bibliotheek. "Die kosten 1 miljoen euro en dat om dit gebouw na enige tijd gewoon af te stoten. We moeten toch wel een beetje spaarzaam zijn met ons budget. Ook de erfgoedsite, het Toreke en het museum heeft men jaren laten verloederen en er niet naar omgekeken, nu kan men niet anders dan het te verkopen. We hadden dit helemaal niet moeten doen want op zich zijn het geweldige gebouwen.”

Eerst projecten afwerken vooraleer er nieuwe op te starten

De partij stoort zich ook aan het feit dat de stad nieuwe projecten opstart terwijl zo zeggen, lopende projecten niet afgerond zijn. “We slagen er niet in om onze projecten af te werken vooraleer we aan nieuwe projecten beginnen. Ook bij de omvorming van het stadhuis hebben we onze twijfels. Er wordt gerekend op 60% van de FTE’s, full time equivalent en dan vragen wij ons af of er dan voldoende plaatsen voorzien zijn. Wat ook als er straks een fusie aankomt. Ook de financiële analyse ging, volgens ons, niet diep genoeg en het was  helemaal niet duidelijk of dit haalbaar is. Tienenaars delen blijkbaar die mening als de reacties op Facebook lees.”

Burgemeester heeft andere mening

Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) betreurt alvast het feit dat de raadsleden de gemeenteraad verlieten vooraleer, zo zegt ze, er ruimte was om een debat aan te gaan. “

 “Ik vind het heel belangrijk dat we transparant zijn naar iedereen toe, zowel naar de gemeenteraadsleden, de inwoners en het personeel. We hebben dit plan voorgelegd en gezegd dat dit de start was van een project dat we samen willen invullen. Het is een heel belangrijk dossier dat toch werd goedgekeurd. Uiteindelijk heeft Vooruit Tienen de discussie gemist, maar ze blijven welkom om het project mee in te vullen.”

Volgens Partyka hebben de werken aan de bibliotheek met de discussie niets te maken. “Di zijn enkel om de automatisering van de ontlening mogelijk te maken.3

Ook over de rest van de kritiek van de oppositie heeft Partyka een andere mening. “De aankoop van de Jopan en Roma zijn altijd in de vergaderingen gekomen en dit komt niet uit de lucht vallen. Of het deel van de Erfgoedsite verloederd werd? Al sinds 2014 weten we dat er zware gebreken zijn aan de gebouwen, niet alleen stabiliteit maar ook vochtproblemen, en die zijn niet zomaar op te lossen. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe invulling voor deze gebouwen en een nieuwe plaats voor de inhoud.”

Hoe dan ook blijft de burgemeester het masterplan een goed initiatief vinden. “Dit is een visie waar we mee aan de slag kunnen gaan. Vergelijk het met een huis  bouwen. Eerst moet je weten wat je wil, een plan hebben en daarna kijk je wat er financieel mogelijk is. We hebben gesprekken gehad met 3 ontwikkelaars. Dit is een doordacht project, waarbij we vooral de centralisatie van de stadsgebouwen en diensten willen vooropzetten omdat het gemakkelijker en toegankelijker zal zijn voor zowel de burgers als de medewerkers. We willen een levendig handelscentrum met een efficiënt en zuinig bestuur.”

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees meer over